Почетна > Свет
Свет

Откривен аутопортрет Ван Гога иза једне од његових слика

Аутопортрет холандског постимпресионистичког уметника Винсента ван Гога откривен је скривен иза једне од његових слика.
Фото: Wikimedia Commons/Images d’art

Националне галерије Шкотске саопштиле су данас да су конзерватори дошли до открића, за које се верује да је прво у једној институцији у Великој Британији, током рендгенског прегледа Ван Гоговог уметничког дела из 1885. године „Глава сељанке“, коју су припремали да покажу на предстојећој изложби, пренео је Ројтерс.

На рендгенском снимку се види „мушкарац са брадом, са шеширом са ободом лабаво везаним марамом око врата. Он фиксира посматрача интензивним погледом, десна страна лица је у сенци и јасно је видљиво лево ухо“.

Слика је скривена иза картона и слојева лепка.

„Када смо први пут видели рендгенски снимак, наравно, били смо веома узбуђени“, рекла је виши конзерватор Лесли Стивенсон у видео снимку који су поделиле Националне галерије Шкотске.

„Овако велико откриће се дешава једном, двапут у животу конзерватора…Имати слику, до које је тешко доћи, нешто је веома, веома посебно“, истакла је она.

Познато је да је Ван Гог често поново користио своја платна, радећи и на њиховој полеђини.

Националне галерије Шкотске су саопштиле да њени стручњаци покушвају да нађу начин како да уклоне лепак и картон који покривају аутопортрет, а да не оштете „Главу сељанке“.

Lajen: Na Severnoj Makedoniji da napravi „odlučujući korak“

Преузмите андроид апликацију.