Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Откривамо вам тајну како да изаберете киви који је потпуно зрео

Киви је необично воће. Зашто има смеђу храпаву кору? Који део кивија је јестив? Како знаш када је зрео? Поред тога, многи људи се питају да ли је киви заправо слатко или кисело воће.
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Са толико питања о овим веома хранљивим „лоптицама“, време је да дамо праве одговоре. Пре свега, киви није тропско воће. Потиче из суптропских предела Кине, па је познат и као кинески огрозд и спада у групу бобичастог воћа. Када је потпуно зрео, киви има сладак и освежавајући укус, који се често описује као мешавина ананаса, јагоде и банане. Слаткаст је, али и благо киселкасте ноте и врло специфичног укуса који савршено обогаћује смутије и воћне салате.

Читав киви је јестив, укључујући кору, пулпу и семенке – па га слободно загризите неољуштеног или, ако желите, огулите и исеците га. Незрели киви је веома кисео, па ако га поједете прерано, може да личи на цитрусно воће.

Међутим, није лако препознати када је зрео, па ћемо вам открити тајну како да изаберете киви који је потпуно зрео.

Како знати да ли је киви зрео?

Воће има највише хранљивих састојака и има најбољи укус када је савршено зрело, али није увек лако погодити тајминг (као код авокада или ананаса).

Ово су знаци да је киви потпуно зрео и спреман за јело:
Зрели киви је браон и гладак

И зрели и незрели киви су браон боје, кора не мења боју како плод сазрева, тако да ослањање само на изглед неће бити од велике помоћи. Међутим, изаберите киви који је округао, гладак и није неправилног облика.

Зрели киви има сладак мирис

Да ли сте икада видели људе у супермаркету како миришу поврће или воће? Можда изгледа чудно, али постоји ваљан разлог за то што раде. На пример, зрео киви има пријатан, сладак мирис, за разлику од незрелог, који не мирише посебно добро. Дакле, уради то, помириши и веруј свом носу.

Зрели киви је мекан

Зрели киви не би требало да буде превише тврд, али ни превише мекан. Лагано га стисните у руци и притисните палцем: незрели киви је тврд, а презрели готово гњецав. Оно што тражите је златна средина између превише меког и превише тврдог. 

Не дозволите да се зрели киви поквари. Сладак и укусан, зрео киви савршен је додатак воћним салатама, сорбетима, смутијима, парфеима, колачима и кремовима, па чак и пецивама. Можете га користити и као украс за чашу смутија, чинију салате или јутарње житарице.

Ove namirnice ne smete da jedete na prazan stomak

Преузмите андроид апликацију.