Почетна > Србија
Србија

Осуда из Републике Српске најновијих окупљања уз ратне покличе у Бужиму

Из Републике Српске стижу осуде и захтеви за процесуирање одговорних за најновија окупљања припадника бошњачких удружења под заставом тзв. Армије РБиХ у Бужиму, који су узвикивали „Алаху екбер“, увреде на рачун Срба и Републике Српске и носили ратне заставе.
Фото: Градске инфо

„Окупљање бошњачких удружења у Бужиму под заставама такозване Армије БиХ и уз покличе ‘Алаху екбер’ потврда је континуитета понашања Бошњака, и то не само у том месту већ и у другим деловима ФБиХ, а кажњавање таквих скупова била би најбоља превентива“, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је рекао да јучершање окупљање у Бужиму представља поруку мржње и потврђује да у ФБиХ и даље живи идеја да је дозвољено убијати и протеривати Србе са њихових вековних огњишта.

„Бошњаци на тај начин производе трауму код српских логораша и породица које су под тим покличем претрпеле најгоре облике тортуре код жртава. Под тим покличима су и одсецане српске главе на озренско-возућком ратишту и убијани Срби у рату у БиХ“, рекао је Којић у изјави за Срну.

Истиче да такве поруке не могу допринети помирењу и суживоту, већ изазивају узнемиреност српских жртава рата и њихових породица у Републици Српској и могу да се протумаче као лоше поруке за будућност.

Председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић затражила је од правосуђа БиХ да хитно процесуирају одговорне које су у Бужиму, на скупу бошњачких удружења, узвикивали ратне поруке и увреде на рачун Републике Српске и Срба.

„Нејасно је шта ради правосуђе БиХ. Пре неколико година су поднесене пријаве због ових догађаја, али још нико није одговарао. Да је неко тада процесуиран, овакве ствари се не би понављале“, рекла је Рајилићева.

Рајилићева каже да је догађај у Бужиму веома лоша порука за мир и суживот, опстанак и напредак БиХ.

„Поново се шаљу ратне поруке, а очигледно је да неким људима није довољно што живе у миру. Стално траже рат. Шта они нама поручују, да ће нас тући, прогонити? Од тога нема ништа, то су празне приче усијаних глава“, навела је Рајилићева.

Председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је циљ окупљања у Бужиму застрашивање малобројних Срба који су се тамо вратили након протеклог рата или имају такву намеру, те позвао надлежне да процесуирају одговорне.

Радановић је навео да су насеља у непосредној близини Бужима у протеклом рату насељавали Срби, да су у рату села попаљена, а народ протеран уз бројне почињене злочине.

Он сматра да је реч о кршењу права људи на повратак, кршењу Анекса седам Дејтонског мировног споразума, али и Кривичног закона ФБиХ.

У Бужиму су се јуче окупила бошњачка удружења под заставом такозване Армије БиХ, који су узвикивали „Алаху екбер“, увреде на рачун Срба и Републике Српске, те носили ратне заставе. Скуп је одржан поводом 30 година од акције такзоване Армије БиХ „Муња“.

Слике ратних униформи и „зелених беретки“ као и претходних година, изгледали су узнемирујуће.

У Тужилаштву БиХ води се истрага због сличних окупљања у Бужиму из прошле године.

Преузмите андроид апликацију.