Почетна > Свет
Свет

Оштра реакција Кине

Кина би могла да заврши у војном сукобу са САД, ако оне наставе да подстичу независност Тајвана, поручио је кинески амбасадор у Вашингтону Чин Ганг.
Фото: Pixabay/zibik

„Дозволите ми да ово нагласим. Питање Тајвана је најзапаљивија тема између Кине и САД“, рекао је Чин Ганг у интервјуу за амерички национални радио, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да ако тајванске власти, охрабриване из Вашингтона, наставе да иду путем ка независности, то ће,како је рекао, највероватније увести Кину и САД, две велике земље, у војни сукоб.

Замољено да прокоментарише ове изјаве кинеског амбасадора, америчко министарство одбране је саопштило да САД остају привржене својој политици „једне Кине“ и својим обавезама према америчком Закону о односима са Тајваном, наводи Ројтерс.

У складу са дугогодишњом политиком, Вашингтон званично признаје Пекинг, а не Тајпеј, док поменути закон захтева од САД да Тајвану обезбеде средства за одбрану.

Стејт департмент и Бела кућа нису одмах одговорили на захтеве Ројтерса за коментаром изјаве кинеског дипломате, која је уследила само неколико сати након што су амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарали о кризи око Украјине.

Rusija prebacila divizion sistema Pancir-S u Belorusiju

Преузмите андроид апликацију.