Почетна > Свет
Свет

Остин пред Конгресом због скривања да је ишао на операцију рака простате

Амерички министар одбране Лојд Остин појавиће се данас на саслушању пред америчким Конгресом, због тога што је отишао на операцију рака простате а да о томе није обавестио председника САД Џозефа Бајдена или свог заменика у Пентагону.
Фото: Танјуг/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

“Потпуно је неприхватљиво да је било потребно више од три дана да се председник обавести да је министар одбране у болници и да не контролише Пентагон. Ратови бесне у Украјини и Израелу, наши бродови били су под ватром у Црвеном мору и наше базе спремале су се за нападе у Ираку и Сирији, а врховни командант није знао да његов секретеар одбране није на дужности“, рекао је председник Комитета за оружане снаге Конгреса Мајк Роџерс, преноси Ројтерс.

Остин се претходо извинио што није на време обавестио Бајдена о болести, хируршкој интервенцији и хоспитализацији, правдајући се тиме да је био шокиран сазнањем да има рак.

Саслушање ће бити први пут да ће га конгресмени директно испитивати.

Пентагон је у понедељак објавио резултате интерне 30-дневне истраге читавог случаја, у којој је закључено да “ништа што је испитано није показало било какве индикације зле намере или покушаја преваре“.

И републикански и демократски представници у Конгресу критиковали су Остина јер није открио дијагнозу рака и накнадне хоспитализације, док су поједини чланови Републиканске странке, укључујући бившег председника САД Доналда Трампа, позвали су да се Остин уклони са функције.

Bela kuća zabranila prenos američkih podataka u Kinu

Преузмите андроид апликацију.