Почетна > Свет
Свет

Оштећења на Северном току без преседана, Москва не искључује саботаже

Кварови до којих је дошло на три крака подморских гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2 су без преседана, а време поправке је немогуће проценити за сада, саопштила је данас компанија Норд Стрим АГ, оператер цевовода Северни ток 1.
Фото: Pixabay

„Оштећења која су се догодила у једном дану истовремено на три линије система подморских цевовода Северни ток су без преседана. За сада није могуће проценити време за поправку гасне транспортне инфраструктуре“, навела је компанија у саопштењу за новинаре, известила је агенција Тасс.

Исту информацију преноси и Ројтерс, напомињући да је саопштење уследило после упозорења шведске поморске управе о два цурења гаса на гасоводу Северни ток 1, убрзо након што је Данска известила о цурењу гаса на оближњем гасоводу Северни ток 2 због којег је ограничила пловидбу у радијусу од пет наутичких миља.

Гасовод Северни ток 1, који се састоји од два паралелна крака појединачног капацитета од по 27,5 милијарди кубних метара годишње, почео је да испоручује гас директно из Русије у Немачку 2011. године.

Проток гаса тим цевоводом, који је од јула радио са само 20 посто капацитета, заустављен је крајем августа и није поново покренут након редовног ремонта.

За то што Северни ток 1 није поново покренут Русија криви неисправну опрему на кључној компресорској станици и санкције Запада према Москви због рата у Украјини.

Северни ток 2, који се протеже скоро паралелно са Северним током 1 по дну Балтичког мора, изграђен је у септембру 2021. године, али никада није покренут јер је Немачка одбила да га сертификује. Тај пројекат је у потпуности заустављен само неколико дана пре него што је Москва послала трупе у Украјину 24. фебруара, додаје британска агенција.

Песков: Москва остаје спремна за преговоре, услови промењени

Преузмите андроид апликацију.