Почетна > Србија
Србија

Ослобађајућа пресуда за митрополита Јоаникија и осам свештеника

Митрополит црногорско приморски Јоаникије и осам никшићких свештеника ослобођени су данас оптужби да су 2020. године поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести и да су се на Тргу Шака Петровића у Никшићу окупили заједно са грађанима, а затим обављали верски обред ван верског објекта.
Фото: Танјуг/AP/STR

Одлука је донесена у Основном суду у Никшићу, где су њихови адвокати истакли у завршним речима да митрополит и осморица свештеника нису извршила кривично дело које им се ставља на терет.

Адвокат Сава Костић је казао да је реч о историјском поступку не само за правосуђе, већ и за историју Црне Горе јер се никада није десило да митрополит и свештеници буду ухапшени од своје државе и полиције, а онда да им се суди.

Адвокати су у завршним речима истакли да 12.маја 2020. године није одржана литија већ молитвени ход, да нико од свештеника није позивао народ да се окупи, као и да се први случај заразе корона вирусом у Никшићу након тог дана појавио тек 23. јуна 2020.

Митрополит Јоаникије је рекао да су тога дана урадили једино оно што су могли – изашли у сусрет народу који је дошао из пијетета и поштовања према Светом Василију и кренули у молитвени ход. На тај начин су, како је рекао, спречили могући хаос. „Овако се народ разишао благовремено, сви отишли задовољни и без последица“, казао је митрополит и истакао да надлежни органи нису радили свој посао.

Подсетио их је да су у том периоду одржавани и политички скупови и да држава, полиција и тужилаштво нису реаговали.

Остали окривљени су истакли да је овај процес монтиран, а да је обавеза свештеника да тог и свих других дана буду са народом, као и уз народ, као и да нису позивали народ на окупљање, нити је 12. маја 2020. организована литија. Сви су истакли да је у овом поступку, али и у животу, најважније да останемо људи, пренеле су подгоричке Вијести.

Vučić: Priština ne želi ZSO, već samo da izazove ratni sukob

Преузмите андроид апликацију.