Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

„Оскар туризма“ додељен Новом Саду!

Прештижна награда Међународне федерације туристичких новинара и писаца о туризму – ФИЈЕТ “Златна јабука” ове године припала је Новом Саду.
Фото: Град Нови Сад

Награда је установљена 1970. године, а додељује се једном годишње некој организацији, држави, граду, или особи, као признање за врхунске напоре у промовисању и подизању нивоа развоја туризма.

Церемонија уручивање награде Српској Атини уприличена је у свечаној сали Градске куцће, уз звуке Хора Гимназије “Јован Јовановић Змај”.

Награду је примио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уз присуство делегације ФИЈЕТ-а на челу са председником организације, некадашњим министаром туризма Туниса Тиженијем Хададом.

„Зелео бих да честитам вама гардоначелнице што сте учинили да ваш град уздигнете на ниво какав приличи Европској престоници културе“, рекао је Хадад.

Он је додао да је историја овог гарада веома значајана и да је сигуран да је награда ту где треба да буде, јер је Нови Сад током читаве своје историје био дом многим нацијама, а такође и главни град културе не само Србије већ и свих бивсих југословенских република.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић се у име града и свих Новосађана захвалио на овој престижној награди, која представља Оскара у свету Туризма.
Фото: Град Нови Сад

„Ово је велика награда и једно велико признање за све грађане Новог Сада, за све туристичке раднике, људе који су ангажовани у оквиру услужних делатности али и свих оних који праве амбијент које је ФИЈЕТ препознао и наградио. Ово је својеврсни легат, обавеза за будућа времена и обавеза за будуће генерације“, рекао је Вучевић.

Он је додао да ова награда преставља смерницу куда и како град треба да се развија у будучности, како да буде још атрактивнији, отворенији, доступнији и интересантнији.

„Ова ваша, а од данас и наша награда дивна статуа златне јабуке је круна у 2022. која је посвечена Европској престоници културе и промоцији Новог Сада као културној дестинацији за целу Европу. Она је доказ да су ово све сродне гаране које потпомажу и јачају једна другу, говорим о култури, туризму и привреди“, рекао је Вучевић.

Како је раније најављено, делегација ФИЈЕТ-а ће се током боравка у Новом Саду упознати с културно-историјским богатствима главног града Војводине.

Од винских путева, миленијумске заоставштине Панонског мора, па све до гастро садржаја, историјског наслеђа и манастира Фрушке Горе.

Од оснивања, ФИЈЕТ је уручила више од 40 признања различитим градовима.

Међу њима су били и градови из региона, попут Љубљане, Пловдива, Дубровника и других.

Такође, 2015. године награда је додељена Палићу. То је био први пут да је нека туристичка дестинација у Србији добила ово признање.

Novi Sad dočekuje rimski brod iz 4. veka

Преузмите андроид апликацију.