Јабука је синоним за здравље!
На нашим поднебљима имамо срећу да је јабука веома родна и распрострањена. Много је сорти овог плода, од слатких до киселих, од зелених до црвених. Многе су предности које нам ова воћка доноси уколико је уведемо у свакодневну исхрану.
Препуне су влакана, витамина А, Е, Б1, Б2,Б6 и витамина Ц. Препуне су калијума и иполифенола.
Кора јабуке садржи фенолно једињење које је одговорно за смањење холестерола и доприноси бољем раду срца. Црвене јабуке садрже антоцијанине, који су одговорни за црвену боју коре јабуке. Управо ти пигменти садрже велику дигестивну снагу подстичући мршављење.
Фитохемикалије садржане у јабуци, попут флавоноида, рутина и кварцидина одговорне су за детоксикацију тешких метала и радијације. Такође, амино киселина глутамин се налази у овом воћу и одговорна је за детоксикацију мозга од мононатријум глутамината.
Флавоноиди имају антиоксидансни учинак на нервни систем, смањују ризик од појаве рака плућа и простате. Обиље влакана помоћи ће у превенцији Алцхајмерове и Паркинсонове болести, сјајно ће регулисати ниво шећера у крви.
Може се рећи да је јабука сјајна за детоксикацију читавог тела, чисти органе, побољшава циркулацију у лимфном систему, регенерише кожу.
Пектин из јабуке је сјајан чистач цревног тракта, сакупља и избацује све микробе из цревних џепова, попут лоших бактерија, вируса и гљивица.
Електролити и минералне соли из јабуке рехидрираће ваше тело након вежбања или било какве врсте стреса.
Најбоље их је конзумирати свеже, али такође се могу конзумирати и као компот и џем. У нашим крајевима добро је позната и ракија од јабука.
Искористите ово у нашем народу распрострањено воће, одаберите слатке или киселе, сходно вашем укусу, и редовно их конзумирате, а онда ћете бити на добром путу да побољшате ваше здравље.
Преузмите андроид апликацију.