Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Осам знакова откривају да ли сте нарцисоидна особа: Проверите да ли их поседујете

Особе које имају нарцисоидни поремећај личности дубоко у себи прикривају недостатак љубави.
Фото: Pexels/Zhanna Tikhonova

Нарцисоидни поремећај личности у савременом свету постао је црвена заставица, посебно када је реч о емотивним односима. Термин нарцис почео је данас више да значи од сујете и превисоког самопоштовања.

Особама које имају нарциосидни поремећај личности потребна је подршка у виду стручног лица, психолога и психотерапута, како би освестили које обрасце понашања треба да избегну, као и како да се ослободе трауме или негативних емоција које су у њима дубоко потиснуте.

Прва ствар коју нарциси на том путовању освешћивања треба да ураде јесте да схвате да и они заслужују да буду вољени, као и да они имају способност да воле – само су је дубоко у сбеи закопали.

Доносимо вам 8 знакова који могу да укажу да сте нарцис:

1. Волите стално да будете у центру пажње – Нарциси често говоре о себи и преувеличавају своја достигнућа. Можда ћете открити да додајете чињенице у своје приче како бисте импресионирали друге. Нарцисима је потребна стална пажња.

Без обзира колико говорите нарцисима да их волите, да им се дивите или да им одобравате, то никада није довољно јер дубоко у себи не верују да их ико може волети. Они су заправо несигурни и плаше се да се не уклопе.

Имају сталну потребу за похвалама и одобравањем других како би ојачали свој крхки его. Често не бирају средства како би били у центру пажње.

2. Имате навику да дајете нежељене савете – Нарциси су особе које су информисане о свему, све знају и у све могу да се укључе. Често дају савете другима, чак и ако их нико није питао. Склони су сталном критиковању, стално код других трае негативности.

3. Нарциси могу бити изузетно шармантни – Лако могу да шармирају и освоје друге, било да је реч о послу, љубави или пријатељству. На први корак ће вас импресионирати, а тек касније откривају своје право лице у доносима.

4. Склони сте сталном такмичењу – Здрав такмичарски дух је једна ствар, али нарциси доводе ствари до крајности. Нарцис жели да победи у скоро свим областима – на тениском терену, у канцеларији, чак и у породици.

Ова опсесивна жеља да се дође на врх отежава прослављање успеха других људи. Тешко прихватају пораз и могу учинити све како би били доминантни.

5. Познати сте по томе што се љутите – Нарцис изгледа као самоуверена особа коју није битно шта други људи мисле, али заправо они се љуте за сваку ситницу. Желе сталбно да буду у праву, у супротном показаће љутњу и незадовољство.

6. Не признајеш своју кривицу – Нико не воли грешке или пропусте, али нарциси су тип особе који никада неће признати грешку и преузети одговорност за своје поступке. Нарциси ће користити методе као што су порицање, одбацивање и пребацивање кривице на друге људе.

7. Недостаје вам емпатије – Недостатак емпатије је једна од најпрепознатљивијих особина нарциса. Они буквално нису у стању да осете емоције других људи и да покажу искрено саосећање према њима. Нарциси имају мало способности да саосећају са другима и не разумеју природу осећања.

8. Борите се са јаким несигурностима – Нарциси увек траже потврду од других људи, јер се стално плаше да не буду исмејани, одбачени или погрешни. Нарциси се плаше сваке стварне интимности и рањивости јер мисле да ће неко моћи да увиди њихове мане, осуди или их одбаци.

Ако сте ођедном схватили да имате особине нарциса, не брините, побољшајте своје вештине, научите да слушате друге, саосећате са људима, не кривите све око себе, верујте да сте вредни љубави управо тако својим право рођења, и бићете изненађени када приметите да у вашем животу има мање сукоба како ваши односи постају јачи и доносе више среће.

Znakovi da dete ima visok IQ: Obratite pražnju na male detalje

Преузмите андроид апликацију.