Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Осам здравствених користи које пружа суво грожђе

Воће се често препоручује као обавезна ужина за људе који воде рачуна о свом здрављу. Иако је већина сушеног воћа заситна када су у питању шећер и калорије, суво грожђе нуди пуно здравствених користи ако се једе умерено.
Фото: Unsplash/Erda Estremera

Суво грожђе, свеједно да ли је сушено природним путем или је механички дехидрирано, здраво је за људски организам.

Грожђице нису само препуне основних хранљивих састојака, већ су и универзални додатак многим посластицама.

Као и многе супернамирнице које надопуњују било који тип исхране, суво грожђе је богато дијеталним влакнима.

Влакна не само да одржавају здрав пробавни систем, већ подстичу ситост, користан су елемент у управљању тежином, нормализују ниво холестерола и шећера у крви и помажу у спречавању настанка болести попут дијабетеса и рака.

Осим влакана, грожђице садрже и антиоксиданте, чак много више од обичног грожђа од ког су произведене.

Сам процес сушења грожђа помаже у очувању њиховог садржаја антиоксиданата, али заузврат он смањује њихов садржај витамина Ц.

Ипак, суво грожђе пружа пуно других хранљивих материја, као што су протеини, масти, угљени хидрати, шећери, калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум, фосфор и селен.

Грожђице су ефикасан извор дијеталних антиоксиданата, попут флаванола и других фенолних једињења.

Ови корисни фитонутријенти не само да имају високу биорасположивост, што значи да их тело лако апсорбује, већ имају и високи укупни антиоксидативни капацитет.

Антиоксиданти штите ћелије од штетних слободних радикала, који су повезани са старењем и јављањем озбиљних здравствених стања.

Фото: Unsplash/Neva Kuruyemis

Додавање грожђица у свакодневну исхрану је добар начин да повећате унос хранљивих састојака и антиоксиданата. То је уједно и најсигурнији начин искоришћавања њихових многих здравствених користи, којих има најмање осам!

1) Уравнотежена киселост желуца

Суво грожђе садржи много минерала који се могу сматрати алкалним. Ови дијетални минерали који формирају базу укључују бакар, гвожђе, калијум и магнезијум.

Алкални минерали помажу у регулисању ацидобазне равнотеже у телу уравнотежујући желудачну киселину и спречавајући прекомерну киселост у стомаку изазвану ацидогеном исхраном.

2) Превенција рака

Оксидативни стрес изазван слободним радикалима главни је допринос развоју карцинома, расту тумора и прераном старењу.

Пошто су грожђице богате антиоксидантима који контролишу слободне радикале, редовно једење сушеног грожђа може вам помоћи да заштитите тело од оксидативних оштећења и спречите рак.

3) Здрава производња црвених крвних зрнаца

Грожђице такође могу да спрече анемију, тј. стање недовољне количине црвених крвних зрнаца који транспортују кисеоник до различитих делова тела.

Будући да је много хранљивих састојака у сувом грожђу потребно за производњу ових крвних ћелија, конзумирање грожђица као део ваше редовне исхране може помоћи у одржавању здравих црвених крвних зрнаца.

4) Побољшана пробава

Растворљива влакна у сувом грожђу важна су за здравље рада црева. Подстиче редовне цревне покрете накупљајући столицу и узимајући воду како би се фекалије лакше кретале кроз пробавни тракт.

Растворљива влакна такође дуже пружају осећај ситости, спречавају затвор и имају позитиван учинак на снижавање холестерола.

5) Нижи ниво шећера у крви

Иако су у грожђицама велике количине шећера, студија објављена у часопису „Postgraduate Medicine“ открила је да оне не узрокују више нивое шећера у крви.

У ствари, једење сувог грожђа значајно је смањило ниво гликозованог хемоглобина код мушкараца и жена, што сугерише да редовна конзумација може да помогне у снижавању шећера у крви.

6) Одржавање очног здравља

Суво грожђе је богат извор полифенола, биљних једињења са антиоксидативним деловањем. Полифеноли могу да спрече упалу на различитим деловима ока изазвану оксидативним стресом.

Упала доприноси развоју поремећаја ока, попут глаукома, оптичког неуритиса, катаракте и дегенерације макуле која се јавља с годинама.

7) Заштита од старења коже

Поред очувања здравља очију, антиоксиданти у грожђицама могу очувати и здравље ћелија коже штитећи их од фотооксидативних оштећења.

Прекомерно излагање сунцу покреће производњу слободних радикала који убрзавају старење коже. Остали хранљиви састојци у сувом грожђу попут селена, витамина Ц и цинка такође помажу да се знакови старења спрече.

8) Смањени фактори ризика од срчаних болести

Редовна конзумација грожђица такође може умањити факторе ризика за настанак срчаних болести. У истој студији истраживачи су открили да суво грожђе може смањити систолни и дијастолни крвни притисак.

То се може приписати калијуму у сувом грожђу који има вазодилатациони ефекат на крвне судове

Zašto se gojimo? – Tajna je u sedam kalorija viška dnevno

Преузмите андроид апликацију.