Почетна > Свет
Свет

Оружане снаге Русије сада имају више од 1,3 милиона војника

Максимална снага Оружаних снага Русије повећана је за 170 хиљада војника, тако да сада имају више од 1,3 милиона војника, саопштило је  Министарство одбране.
Фото: Танјуг/AP/Russian Defense Ministry Press Service

У тој објави се напомиње да сада, „у складу са указом председника Русије од 29. новембра 2023. године, Оружане снаге имају милион и 320 хиљада војних лица, пренеле су РИА Новости.

Додаје се да се овај процес одвија у фазама и да се ради о Русима који желе да служе по уговору.

„С тим у вези, не планира се значајно повећање регрутације грађана на служење војног рока, нити је у плану мобилизација“, истиче Министарство одбране.

У том ресору објашњено је да је повећање броја војника у Оружаним снагама последица растућих претњи Русији повезаних са “Специјалном операцијом у Украјини“ и актуелним ширењем НАТО.

„Што се тиче Северноатлантске алијансе, реч је о повећању војног контингента блока у близини руских граница, као и о размештању додатних система ПВО и ударног наоружања“, наводи министарство.

У саопштењу је напоменуто да се „потенцијал тактичких нуклеарних НАТО снага повећава, а САД намеравају да замене 200 застарелих нуклеарних бомби са слободним падом које се налазе у Европи и Турској, новом верзијом високе прецизности до краја 2025. године“.

„У садашњим условима, додатно повећање борбене снаге и броја руских трупа представља адекватан одговор на агресивне активности алијансе“, поручује Министарство одбране.

Вучић: Решили смо да нешто урадимо за наш народ и променимо лице Србије

Преузмите андроид апликацију.