Почетна > Србија
Србија

Орлић: Вучић позвао на јединство и одговорност, расправа у парламенту ће показати

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о Косову и Метохији и немачко-француском, односно плану Европске уније, а којој ће пристуствовати председник Србије Александар Вучић, најављена је за 2. фебруар, а како је рекао председник парламента Владимр Орлић очекује се да траје два дана као и порошла када је Косово и Метохија било једина тачка на двеном реду.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Посланицима ће бити достављен материјал као и увек. Трајаће, видели сте и прошли пут, пуна два дана и две ноћи, и у том оквиру је реално да траје расправа и овај пут“, рекао је Орлић за РТС где је гостовао заједно са лидером Странке слободе и правде Драганом Ђиласом поводом седнице парламета и немачко-француског предлога, који се заложио да се у парламенту разговара и подвуку црвене линије.

Орлић на питање да ли ће план обезбедити сигурност и нормалан живот за Србе на КиМ, наводи да је то оно за шта се све време боре и да је то њихов циљ.

„Вучић је хтео да се боримо, осигурамо безбедност за наш народ и што му омогућава живот и на КиМ и у целој Србији. Политиком коју смо водили обезбедили смо, између осталог, да сваке године можемо 800 милиона евра да обезбедимо за наш народ на КиМ. То значи одговорност и спремност да се борите и у немогућим условима“, указао је Орлић.

Орлић подсетио да је председник позвао политичке актере на консултације што је велики део њих дочекао на нож и рекао да их ништа од тога не занима, да их занима јавна позорница.

„Пошто они нису разумели да је ово питање које је изнад свих партијских интереса, да је то нешто што би требало да буде изнад свих нас, и Александар Вучић је позвао на јединство, позвао је све да покажу озбиљност и одговорност да будемо на страни сопствене земље. Да ли је неко разумео тај позив на прави начин, видеће се за седам дана“, рекао је Орлић и подсетио да је Вучић позвао на јединство, да покажемо да постоји нешто што је најважније за све нас, а то је наша земља за коју се боримо и за коју ћемо се тек борити.

Поводом предога споразума, Олрић каже да се оно што су објављивали медији, у некој мери разликује од друге верзије.

Према његовим речима, уколико не би преузели одговорост, онда бисмо били Аљбин Курти што никада нисмо хтели да будемо.

„Морате да покажете разумевање за то да судбина свих зависи од онога што радимо, али то треба сви да покажемо. Сада је најбоље да покажемо да постоји нешто што је заједничка брига која је важнија од појединачних партија и било чијих амбиција“, навео је Орлић.

Орлић је подсетио да је председник Вучић о црвеним линијама говорио 500 пута.

„Сва та питања ко је унапређивао, па то је урадила политика Александра Вучића. Плате су веће, значајно. Цене су порасле свуда у Европи. Доста добро се боримо. Направили смо 440.000 нових радних места. .. Ауто-путеве које смо направили, користе сви. …. Обезбедили смо амбијент и земљу у коју се људи враћају, у којој млади желе да остану,… Последице које су помињали Лајчак и ‘четворка’ тичу се свих тих питања – хоћемо ли да имамо живот и будућност, да ли ће бити неке перспективе у држави. Људи то најбоље знају и разумеју. Подршку има онај ко је заслужи“, додао је Орлић.

Set pravosudnih zakona početkom februara pred poslanicima

Преузмите андроид апликацију.