Почетна > Србија
Србија

Орлић: Важан уздржан став Јужне Кореје по питању Косова и Метохије

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић и амбасадор Републике Кореје у Београду Ђеунг Ли разговарали су данас о наставку свеукупне сарадње између две земље.
орлић
Фото: Танјуг/Народна скупштина Србије

Орлић је истакао да Србија и Република Кореја имају развијен политички дијалог и додао да постоји простор да се додатно унапреде међупарламентарни односи кроз активности посланичких група пријатељства, саопштено је из парламента.

Додао је да постоји потенцијал и за развој економске сарадње, као и сарадње у области науке, енергетике, образовања и модерних информационих технологија.

Ђеунг се сагласио да су билатерални односи између Србије и Републике Кореје интензивни и у сталном успону.

Навео је да је у марту текуће године, приликом предаје акредитивног писма председнику Републике Србије Александру Вучићу, поручио да ће се залагати да се трговинска размена између две земље удвостручи. Указао је и да постоји интересовање корејских компанија да послују и инвестирају у Србији.

Орлић је истакао да су све инвестиције из Републике Кореје добродошле, наводећи да су даљи економски развој и изградња инфраструктуре важни елементи државне политике Србије коју предводи председник Александар Вучић.

„Та политика има и недвосмислену подршку грађана, што су показали резултати председничких и парламентарних избора“, указао је Орлић.

Председник Скупштине је подсетио да ће се 13. септембра одржати Прва посебна седница Народне скупштине, посвећена разматрању Извештаја о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, на којој ће се Скупштини обратити председник Републике Србије.

Он је посебно нагласио да се српски народ на Косову и Метохији суочава са свакодневним притисцима.

„Приштина игнорише обавезе из потписаних споразума и флагрантно угрожава елементарну безбедност српског народа“, истакао је др Орлић и додао да је званични Београд, који у разговорима предводи председник Србије, страна која увек инсистира на дијалогу, мирном решењу и одговорности.

Истиче да „у немогућим условима покушавамо да дођемо до решења које ће сачувати мир за све, а свакако заштитити српски народ и његове интересе.“

Орлић је истакао да је за Србију важан уздржани однос Републике Кореје и разумевање позиције Београда по питању Косова и Метохије.

Ђеунг је истакао да Република Кореја цени напоре Србије да проблеме решава кроз дијалог и да сачува мир и стабилност у читавом региону.

Саговорници су се сагласили да је од посебног значаја сарадња држава Западног Балкана, истичући иницијативу „Отворени Блакан“, која је потекла управо из Србије, као добар пример економске регионалне сарадње, која даје добар сигнал и за стране инвестиције.

Vučić: Zapadu se žuri s Kosovom da bi uzeo argument Putinu

Преузмите андроид апликацију.