Почетна > Србија
Србија

Орлић: У наредним седмицама седница о сету правосудних закона

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је данас да посланике у наредним седмицама чека седница на којој ће се расправљати о сету правосудних закона.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Приводи се крају комплетна анализа и јавна распарава, а реч је о неколико закона који се тичу уређења правосуђа у складу са оним што је урађено на референдуму прошле године када смо изменили одредбе Устава, које се тичу правосуђа и сада се то финализује уз одговарајуће законе“, рекао је Орлић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да сви знају колико је ова тема важна и да је то је једна од политички најинтересантнијих тема можда и за целу годину.

„Успели смо да направимо цивилизацијски искорак у односу на ранија решења. Постојала је могућност да се са политичке стране утиче на тужиоце и судије тако да се они потпуно приватизују и буду у служби странке на власти. То се десило 2009. године, када је Демократска странка, тада владајућа партија, у својим локалним одборима правила спискове и потписивала их ко ће да буде судија и тужилац, јер неће реаговати када их ухвате у крађи. Тиме су обогаљили систем“, оцењује он.

Истиче да је овом реформом елиминисана могућност да се то икада више деси.

„То је један од значајних показатеља колико смо ми данас другачија земља у доносу на оно какви смо били „, наводи Орлић.
Упитан да ли очекује да ће и када се буде расправљало о сету ових важних закона бити другачија атмосфера у парламенту, узимајући у обзир расправе и међусобне увреде посланика, које су постале уобичајене, председник Скупштине је казао да с обзиром на понашања опозиције, не очекује ништа другачију атмосферу него раније.

Оцењује да опозиција у парламенту нема политику, нема идеје и нема чиме да се похвали, па да зато говоре о некој диктатири и аутократији.
Орлић је истакао да никада нико из владајуће већине није кренуо, како је рекао, да бије опозицију, већ да су само у физички обрачун кретали посланици опозиције, оцењујући да је њигов начин парламентарне борбе агресија.

„Ствар је у томе што такво понашање имате само с једне стране и није се нико из редова парламентране већине залетао да бије некога из бившег режима. Они су се залетали, снимљени су у директном преносу како користе псовке. Имате понашање које је непристојно само са једне стране, нема седнице на којој нећете имати агресивно понашање те мањине. Код њих нема политике нема предлога, има само једна иста ствар, а то је агресија“, навео је председник парламента.

Подсећа да су представници опозиције у овом сазиву добили све што су тражили, места потпредседника Народне скупштине, али и председника ресорних одбора, те да с те стране приче о аутократији које они покушавају да протуре, како је казао, нису тачне.
Коментаришући скандирање српској деци на турниру у Сарајеву, он је оценио да је све то поражавајуће, нарочито јер је реч о деци и додао да је то посебан ниво мржње која је патолошка само зато што су дошли и учествују на турниру.

„Нема разлике у тој мржњи од онога што смо имали прилике да видимо на Бадње вече када је пуцано на децу зато што су Срби и носили су Бадњак“, рекао је Орлић.

Додао је та врста мржње и даље постоји у људима и да је неопходно да се сваког дана ради на томе да људи размишљају на другачији начин.
„Када поменемо иницијативу Отворени Балкан са поносом кажемо да је потекла из наше земље, да је настала као идеја председника Александра Вучића и не говоримо ми само о економији и резултатима које доноси на том плану, него и о чињеници да смо захваљујући тој ииницијативи достигли ниво односа који никада нисмо имали између Србије и Албаније“, навео је он.

Истакао је да људи у региону живе једни са другима и да су једни другима најближи и да је важно да се схвати да би требало сви да раде на заједничкој будућност .

„У Београду, нити на било ком другом месту у Србији ви нисте гледали такве ствари, а знамо сви да цео регион долази у нашу земљу, знамо сви да је Србија центар овог дела Европе и да је израсла у лидера Балкана“, рекао је Орлић.

Упитан да ли ће бити београдских избора у овој години, председник Скупштине је казао да је то није лако проценити, јер их је опозиција тражила, која је како каже, подељена између себе , па и није јасно да ли стварно те изборе хоће.

Говорећи о нападу појединих медија на сина председника Србије, Данила Вучића, због његовог присуствовања прослави Дана Републике Српксе, казао је да је све што су неки медији у Србији и региону радили на ту тему „фестивал безумља“.

Упитан да ли ће бити нове седнице о КиМ, коју опет спомиње опозиција, председник Скупштине је казао да је седнице било на њихов захтев, да је председник Србије два дана седео у парламенту, док, како је казао, посланици опозиције углавном нису били ту.

„По томе вам је онда јасно колико им је стало до КиМ“, рекао је Орлић.

Vučić i Bocan-Harčenko o KiM, dijalogu i ekonomskoj saradnji

 

Преузмите андроид апликацију.