Почетна > Србија
Србија

Орлић: Столица за тзв. Косово у УН не долази у обзир

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић поручио је данас на састанку са представницом генералног секретара УН и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом да столица за такозвано Косово у Уједињеним нацијама не долази у обзир.
Фото: Народна скупштина Србије

Јамашито је најавила нови извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који ће бити „чињенични приказ ситуације на КиМ“.

Председник парламента је изразио задовољство што се састанак одржава управо у време Генералне скупштине УН у Њујорку, на којој ће се, како је рекао, обратити и председник Србије Александар Вучић.

„Поред више десетина састанака које ће председник Србије имати са бројним светским политичким лидерима, шефовима водећих међународних политичких и финансијских организација, биће то и изванредна прилика да се ставови наше државе поново чују на тако важном месту и да се подвуче наша принципијелна посвећеност међународном праву и, нама најважнијим питањима, очувању суверенитета и територијалног интегритета државе“, рекао је Орлић, пренела је Народна скупштина.

Како је истакао, поштовање међународног права представља темељ организације УН, а овај принцип Србија примењује у пракси, како у односу на нашу државу, тако и у односу на све државе у свету.

„Питање ко још може да каже да то ради принципијелно као Србија. С тим у вези, јасна је порука председника Србије да било каква столица за тзв. „Косово“ у Уједињеним нацијама не долази у обзир. На тај начин бранимо свој државни и национални интерес, али и међународно јавно право и основне принципе на којима почивају Уједињене нације. Угрожавање ових темеља значило би и угрожавање саме организације УН“, навео је председник Народне скупштине.

Подвукао је да званични Београд улаже огромне напоре у дијалог са Приштином, те да Србија увек инсистира на проналаску решења које чува мир.

„Борба је тешка јер се суочавамо са ирационалним приступом Приштине која, не само да флагрантно крши све постојеће договоре, игнорише и гази своје обавезе, већ на дневном нивоу повлачи потезе који воде ка ескалацији. Зато је сарадња са Канцеларијом УН у Београду, као главним каналом комуникације са УНМИК-ом, од изузетног значаја“, поручио је Орлић и додао да је, с тим у вези, важна правовремена реакција представника УН на КиМ, када се суочавамо са покушајима да се угрозе мир, стабилност и физичка безбедност Срба на КиМ.

Истакао је да се Србија, на челу са председником Александром Вучићем, залаже за јасно и доследно спровођење Резолуције СБ УН 1244, те да је од највећег значаја да се она спроводи у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита поручила је да је Србија важна чланица Уједињених нација и да су међусобна сарадња и односи на изванредном нивоу.

Најавила је нови извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који ће бити „чињенични приказ ситуације на КиМ“.

„Приступ Србије решавању питања везаних за Косово који се фокусира на дијалог под покровитељством ЕУ је разумљив и логичан, а Канцеларија УН у Београду тежи да буде конструктиван партнер у напорима да се нађе решење за ово тешко питање“, изјавила је Мари Јамашито.

Поздравила је одржавање посебне седнице Народне скупштине Србије о КиМ и то што су представници опозиције имали довољно простора да говоре и изнесу своје ставове и захтеве. „Био је то парламент у акцији. Честитам Вам“, поручила је Јамашито.

Орлић је оценио да је усвајање Извештаја о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини „недвосмислено показало да Народна скупштина и убедљива већина грађана подржавају оно што Србија, на челу са председником Вучићем, ради у одбрани дијалога, државних интереса, територијалног интегритета и суверенитета“.

„И свет врло добро разуме наше поруке, принципе и став који бранимо. Доказ томе је чињеница да је више од 20 држава чланица УН до сада повукло признање независности тзв. „Косова“, и позиција Србије по том питању остаје чврста и недвосмислена – никакво признање независности КиМ не долази у обзир, а ми не одустајемо од борбе за мир и дијалог“, поручио је председник Народне скупштине.

Орлић са амбасадором Пољске о подршци и изазовима

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић састао се са амбасадором Пољске у Србији Рафалом Перлом.

Истакао је да је за Србију од изузетне важности подршка Пољске када је реч о европском путу наше земље и целог региона, као и активно заговарање политике проширења Европске уније.

„С обзиром на то да живимо у времену оптерећеном тешким изазовима за све, подршка партнера је од непроцењивог значаја“, рекао је Орлић.

Говорећи о агенди Србије на Генералној скупштини Уједињених нација, где је наша земља представљена на највишем нивоу, Орлић је изразио уверење да ће председник Александар Вучић, у свим разговорима и у званичном обраћању на седници ГС УН, поновити став наше земље по питању важности поштовања међународног права, суверенитета и територијалног интегритета.

„Важно је да сви разумеју да је наш став по том питању принципијелан и да је неопходно да се принципи међународног поретка поштују и примењују и када је реч о Србији. Доследни смо у приступу који подразумева дијалог, очување мира и стабилности за све, али смо у исто време решени да стриктно водимо рачуна о заштити наших државних и националних интереса“, поручио је председник Народне скупштине.

Истакао је да се Србија на КиМ суочава са флагрантним кршењем свих договора, потпуним игнорисањем обавезе формирања Заједнице српских општина и опасним једностраним потезима Приштине.

„Морамо озбиљно и на дневном нивоу да се боримо за мир, за то да међународно право не буде само флоскула. За Србију је неприхватљиво да тзв. „Косово“ добије било какву столицу у УН“, изјавио је Орлић.

Саговорници су се сагласили да постоји обострана опредељеност за даље јачање политичког дијалога између две земље и продубљивање економске сарадње, уз оцену да узајамне посете на високом нивоу могу додатно допринети интензивирању међусобних контаката и привлачењу инвестиција.

С тим у вези, Орлић је истакао да је Србија најбоље место за инвеститоре у овом делу Европе, а да иницијатива „Отворени Балкан“, која је потекла управо из наше земље, од председника Александра Вучића, додатно унапређује услове за нова улагања у регион.

Амбасадор Рафал Перл поздравио је иницијативу „Отворени Балкан“ и оценио је као одличан подстрек за економски напредак целог региона.

„Пројекат је велика прилика за продубљивање сарадње и унапређење тржишта свих чланица иницијативе“, поручио је амбасадор Перл.

Говорећи о парламентарној сарадњи између две земље, Орлић је истакао да ће се она наставити да се развија и кроз Посланичку групу пријатељства са Пољском, која ће ускоро бити формирана.

Амбасадор Перл се сагласио да је међупарламентарна сарадња на добром нивоу, нагласивши да постоји и могућност њеног додатног унапређења кроз реализацију узајамних посета председника парламената у наредном периоду, саопштено је из Скупштине Србије.

Mali: Saradnja sa UAE donela Srbiji najuspešnije projekte

Преузмите андроид апликацију.