Почетна > Србија
Србија

Орлић се састао са шефом Мисије Савета Европе у Београду

Председник Народне скупштине Владимир Орлић и шеф Мисије Савета Европе у Београду Тобијас Флесенкемпер оценили су данас да је Србија активна чланица Савета Европе, што је битно у контексту европских интеграција, али и за саму Народну скупштину, која има своју сталну делегацију у Парламентарној скупштини ове организације.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Народна скупштина је остварила успешну сарадњу са Венецијанском комисијом у претходном периоду, када је обављен велики посао на тему измене Устава у области правосуђа, чиме су обезбеђени виши и бољи стандарди него што су икад били, када је реч о независност правосуђа“, оценио је Орлић.

Истакао је и да су на председничким и парламентраним изборима у априлу ове године изборни услови били болЈи него икада пре и да томе у прилог иде чињеница да су представници свих изборних листа гласали за проглашење коначних резултата избора.

То је била једногласна одлука и то се догодило по први пут ове године, казао је Орлић и навео да су стандарди подигнути и у парламентарној пракси, када је реч о односу између посланичких група, уз значајно већи простор свима да се обрате својим бирачима, прихваћени су сви предлози опозиције по питању председничких места, па све до никад већег броја руководећих позиција у одборима Народне скупштине за представнике опозиције.

Флесенкемпер је изразио је задовољство због успешно спроведене промене Устава у области правосуђа, истичући да је и на референдуму потврђена јасна воља грађана.

Навео је да се очекује рад на даљем унапређењу стандарда независности судства и судијске функције кроз нове законе.

Орлић је оценио да пред новим сазивом скупштине стоји значајан посао усвајања закона који детаљније уређују област на коју се односила промена Устава. Истакао је, да ће, као и приликом усвајања уставних амандмана, поступак бити транспарентан.

Истакао је да је стање на Косову и Метохији питање од највишег значаја за нашу земљу, те да се права Срба свакодневно брутално газе.

Навео је и да званични Београд, који представља председник Републике Александар Вучић, увек инсистира на приступу који подразумева мир за све и поштовање договорених решења, док привремене институције у Приштини, не само да игноришу преузете обавезе и на дневној бази повлаче једностране потезе којима се угрожава и физичка безбедност Срба на КиМ и брутално крше њихова права, већ отворено шаљу поруке да сматрају ништавним све договоре који не иду у прилог Аљбину Куртију.

„У том смислу, питање захтева тзв. Косова за чланство у Савету Европе, не само да је неприхватљиво за нашу земљу, него и из угла самих правила и вредности на којима се заснива рад ове организације. Демократија, поштовање људских права и владавина права – то су управо примери онога што је свакодневно брутално ускраћено Србима са КиМ“, навео је Орлић.

Додао је да су аспирације тзв. Косова у СЕ штетне, контрапродуктивне и у супротности са темељним принципима саме организације.

„Неопходно је да Савет Европе, у најмању руку, сачува своју неутралну позицију, навео је председник Народне скупштине и истакао да захтев за чланство у СЕ представља кршење Статута организације, конкретно члана 1, јер подрива јединство организације чијих 12 држава чланица не признаје тзв.Косово као независну државу, као и члана 4, по коме је чланство у Савету Европе отворено само државама, што овде недвосмислено није случај“, казао је Орлић.

Навео је и да је важно имати у виду да Приштина покушава да политички злоупотреби Савет Европе, без обзира да ли је реч о комитетима организације или о скорашњој одлуци да им се дозволи могућност обраћања на седници, што је све у директној супротности и са правилима и са темељним принципима и вредностима Савета Европе.

Investitori iz Nemačke zainteresovani za projekte u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.