Почетна > Србија
Србија

Орлић се састао са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић састао се данас са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу.
Фото: Танјуг/Народна Скупштина Републике Србије

Како су заједнички констатовали, билатерални односи две земље засновани су на искреном пријатељству и међусобној подршци, и као такви, представљају гаранцију за даље унапређење сарадње на свим нивоима, саопштено је из парламента.

Др Орлић је захвалио Грчкој на принципијелном ставу по питању поштовања територијалне целовитости Србије и јасној привржености принципима међународног права.

Председница Сакеларопулу је поновила да Грчка не мења став када је реч о непризнавању тзв. Косова, наводећи да се доследно наставља са подршком земљама Западног Балкана у циљу њиховог што скоријег прикључивања Европској унији.

Говорећи о дијалогу који се води између Београда и Приштине, истакла је да је потпуна имплементација до сада постигнутих договора од кључног значаја, укључујући формирање ЗСО.

„Док Приштина флагрантно крши раније потписане споразуме и дрско одбија да своје обавезе уопште и призна, званични Београд остаје заштитник мира, стабилности и дијалога, као јединог начина да се дође до одрживог решења. Ту и такву политику наше државе предводи председник Републике Александар Вучић, за њу је добио поверење народа, а спроводе је и Народна Скупштина Републике Србије и Влада Србије. Наставићемо да инсистирамо на неодложном формирању ЗСО, поштовању основних људских права за Србе на Косову и Метохији и очувању њихове безбедности“, рекао је др Орлић.

Током састанка је било речи и о сарадњи у области енергетике, нарочито у контексту енергетске диверзификације, као и о јачању инвестиционе и економске сарадње, у оквиру које су поздрављени до сада остварени резултати, те изражена опредељеност за њено додатно унапређење у будућности.

Саговорници су потврдили и значај парламентарног повезивања на свим нивоима, уз заједничку оцену да је парламентарна дипломатија од изузетног значаја за даље унапређење свеобухватних односа и сарадње две државе.

Састанку су присуствовале и потпредседнице Народне скупштине Сандра Божић и Снежана Пауновић, као и председник Посланичке групе пријатељства са Грчком Верољуб Арсић, који су захвалили Грчкој и њеном народу на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије, као и подршци грчког руководства позицијама Србије.

Председница Грчке је искористила прилику да председнику и делегацији Скупштине Србије захвали на добродошлици.

„Надам се да ћемо наставити конструктиван рад на заједничкој будућности за наше две државе и наша два народа“, поручила је Сакеларопулу на крају састанка.

Vučević s beloruskim ambasadorom: Srbija vodi balansiranu politiku odbrane

Преузмите андроид апликацију.