Почетна > Србија
Србија

Орлић се састао са Орбаном у оквиру званичне посете Мађарској

Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић састао се данас у Будимпешти, са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, са којим је разговарао о наставку сарадње у свим областима, као и о свим кључним питањима за регион и Европу, саопштено је данас из кабинета председника Народне скупштине.
Фото: Танјуг

Орлић је том приликом истакао да Србија дубоко цени ниво достигнуте сарадње са мађарским пријатељима на готово свим пољима, било да се ради о спровођењу најважнијих инфраструктурних пројеката, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, међусобној подршци када је реч о енергетском снабдевању, или заједничком ангажману по питању спречавања нелегалних миграција.

Према његовим речима, „печат“ односима две земље и гаранција за наставак сарадње дата је и Уговором између Влада Србије и Мађарске о пријатељским односима и сарадњи у области стратешког партнерства, који је Скупштина Србије недавно потврдила.

„Посебан значај представљаће најављено формирање стратешког савета између две државе. Такође, изузетно смо захвални због помоћи коју нам је Мађарска пружила када је реч о складиштењу гаса и решености да нам те капацитете уступи и наредне зиме. Поносни смо на све што радимо заједно, као и на снажно и искрено пријатељство наша два народа“, рекао је Орлић.

Како се наводи, током састанка су поздрављени интензивни контакти између званичника две земље на свим нивоима, првенствено пријатељски однос премијера Мађарске и председника Републике Србије.

„Ово пријатељство је претходних година изнедрило само бенефите за наше две земље и наша два народа, и искрено желимо да наставимо да, у том смеру и са тим циљем, заједно радимо и у будућности“, поручио је Орлић.
Фото: Танјуг

Додаје се да се Орлић захвалио Влади Мађарске због исказаног односа према припадницима српске заједнице у Мађарској и чињенице да је њихов положај претходних година достигао ниво историјског максимума.

Поручио је да Србија посебно цени снажну и континуирану подршку премијера Орбана, коју нашој земљи и лично пружа на њеном европском путу и јасна и снажна политичка подршка Србији по свим важним питањима.

„Изузетно поштујемо и ценимо пријатељство које Мађарска гаји према Србији, пријатељство које и ми према вама осећамо, и будите сигурни да подршку и испружену руку за сваку сарадњу можете очекивати и са наше стране – увек“, рекао Орлић.

Predsednici parlamenata potvrdili da Srbija i Mađarska imaju odlične odnose

Преузмите андроид апликацију.