Почетна > Србија
Србија

Орлић са председником Парламента Грузије: Међусобна подршка ЕУ интеграцијама

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић, у оквиру званичне посете Тбилисију, разговарао је данас са председником Парламента Грузије Шалвом Папуашвилијем, а саговорници су потврдили међусобну подршку по питању европских интеграција двеју земаља и спремност да, по том питању, интензивно сарађују и размењују искуства.
Фото: Танјуг/НАРОДНА СКУПШТИНА СРБИЈЕ

Састанку су присуствовали и председница Одбора за европске интеграције Маком Ботчоршвили и председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Србијом Ираклиј Мезурнишвили.

Како је саопштила Скупштина Србије, саговорници су потврдили добре и традиционално пријатељске односе Србије и Грузије, базиране на историјској, културној и верској повезаности два народа, као и на принципијелном ставу о узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе. Орлић је захвалио на чврстој позицији Грузије по питању непризнавања тзв. Косова и подршци када је реч о покушајима да постане чланица међународних организација.

Током састанака је изражена спремност за унапређење сарадње у свим областима од обостраног интереса, посебно на економском плану, као и заинтересованост за интензивирање политичког дијалога.

Такође, исказано је задовољство досадашњом парламентарном сарадњом, у складу са Спозумом о партнерств која су парламенти двеју земаља потписали 2019. године, а првенствено динамиком сусрета на највишем нивоу.

Орлић је саговорнике у Парламенту Грузије детаљно информисао о актуелној ситуацији на КиМ и о ставу да, за Београд, питања од највећег значаја остају формирање ЗСО, безбедност Срба на КиМ и поштовање основних људских права нашег народа, која, како се наводи, Приштина и Аљбин Курти лично, свакодневно и брутално крше.

„Београд наставља да спроводи државну политику мира и стабилности за све. . Управо је та политика, око које стојимо јединствено, претходних година омогућила да Србија забележи историјске успехе и резултате у бројним областима, на првом месту у економији, инфраструктури“, поручио је Орлић.

Vučić se sutra sastaje sa Tajanijem, posle otvaraju poslovni forum Srbija-Italija

Преузмите андроид апликацију.