Почетна > Србија
Србија

Орлић с министром Дисејом о унапређењу билатералне сарадње

Председник Скупштинне Србије Владимир Орлић разговарао је данас са министром спољних послова Тогоа Робертом Дисејом о билатералним односима и интензивирању сарадње две земље.
Фото: Танјуг/Народна скупштина Србије

“Билатерални односи Републике Србије и Републике Того традиционално су пријатељски, а значајан импулс њиховом интензивирању представљаће јачање сарадње у свим областима од интереса, за шта постоји искрено опредељење обе стране“, поручено је на састанку Орлића са Дисејом, саопштено је из Народне скупштине.

Током отвореног и садржајног разговора, саговорници су изразили спремност за продубљивање сарадње између два парламента, првенствено кроз активно ангажовање Посланичке групе пријатељства са Републиком Того, чија је председница Јана Матеовић такође присуствовала састанку.

Орлић је замолио Дисеја да пренесе позив за посету Јави Џибуџи Чеган, председници парламента Тогоа, истичући да би ова посета била историјска и значајно допринела свеукупним односима две државе.

Орлић је поручио да Србија дубоко цени континуирану подршку Тогоа њеном територијалном интегритету и суверенитету.

“Одлука Ваше државе да не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова за нас је од изузетног значаја и на томе посебно захваљујемо. То данас не значи само бити на истој страни са Србијом, то данас значи бити на страни међународног јавног права“, рекао је Орлић.

Министар Дисеј рекао је да Србија и земље Африке гаје чврсте, вишедеценијске везе и да би, ако то већ није случај, све афричке државе требало да стану на страну Србије.

“Будите уверени у нашу решеност да Србију подржимо на свим пољима и у свакој прилици“, рекао је министар Дисеј.

Орлић је изразио задовољство због потписивања Споразума о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе Републике Того и Владе Републике Србије, истичући да је реч о једном у низу начина како сарадња две земље може да се додатно унапреди.

С тим у вези, на агенди разговора нашла се и тема јачања економске сарадње, првенствено увећања трговинске размене, али и сарадње у областима пољопривреде, фармације, информационих технологија, образовања и културе, додаје се у саопштењу.

Gujon: Tokom vladavine Kurtija niko nije odgovarao za 301 zločin nad Srbima

Преузмите андроид апликацију.