Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Оркестар из Аустрије на Тамбурица фесту

Јубиларни петнаести „Тамбурица фест 2022“ од 18. до 21. августа у центру града обележиће и раскошни тонови класичне музике.
Фото: Тамбурица фест

Поред тамбурашке променаде, ревије младих тамбураша, традиционалног одмеравања оркестара из земље и иностранства, такмичења вокалних солиста на Тамбурашкој мондовизији и већ најављеног спектакуларног концерта Тамбурашке филхармоније, посебни гости биће чланови оркестра „Јохан Штраус“ из Линца.

Чувени оркестар из Аустрије, овогодишње земље-пријатеља Тамбурица феста, наступиће треће фестивалске вечери, у суботу, 20. августа.

„Тамбурица фест је у категорији културне дипломатије, поред Русије, Кине, Мађарске, Италије и Турске, добила још једну земљу пријатеља – Аустрију, чији је главни град Беч и центар културе“, истиче директор „Тамбурица феста“ др Јован Пејчић и потврђује да је сарадња договорена са аташеом за културу и директором Аустријског културног форума у Београду др Адрианом Феиксом.

„То подразумева да ће сарадња бити настављена и наредних година, а сви знамо да ће оркестар „Јохан Штраус“ из Линца уприличити несвакидашњи уметнички доживљај у Новом Саду, који ове године носи титулу Европске престонице културе.“

Мотив да се публици у срцу Новог Сада представи чувени оркестар из Линца организатори су потражили у историјским чињеницама по којима је композитор Јохан Штраус Млађи своју каријеру започео управо у Новом Саду, где је 1847. године одржао свој први велики концерт, а неколико година касније понео епитет светске звезде.

„Легенда каже да је најпопуларнија и највише извођена композиција „На лепом плавом Дунаву“ настала пре 155 година у дворцу у Футогу, који је 1777. године изградио гроф Андраш Хадик, где се данас налази Пољопривредна школа“, открива др Пејчић.

„Јохан Штраус Млађи је 1847. године ту био гост грофа Котека, чија је породица преузела дворац и по чијем је имену данас познат. Према причи, инспирисан природним лепотама, управо ту је поставио прве ноте и основе чувеног валцера „На лепом плавом Дунаву“, који је премијерно изведен 15. фебруара 1867. године. План је да наше угледне госте из Аустрије, чланове оркестра, поведемо у Футог да заједно посетимо Котеков дворац, место настанка легендарне композиције.“

Оркестар „Јохан Штраус“ из Линца ће, дан након концерта у Новом Саду, одржати концерт у Сомбору, такође у организацији Табурица феста.

„Културолошка мисија Тамбурица феста је да чува и шири традиционалне, истинске вредности, што чинимо већ 15 година. Наша жеља је да, с обзиром на то да Нови Сад носи титулу Европске престонице културе, у недељу, 21. августа, несвакидашњим целовечерњим концертом почастимо и житеље Сомбора, града фијакера, зеленила и културе“, поручује др Пејчић.

Mjuzikl Lajbaha prvi put u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.