Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Орибајте рерну овим поврћем! Да, добро сте чули, поврћем! Ваша рерна ће блистати!

Веровали или не, заправо постоји велики број намирница које можете користити за чишћење куће.
Фото: Pixabay/Pimasuro

Многа поврћа делују као природна дезинфекциона средства, чија својства могу да чисте, полирају и поправљају бројне предмете за домаћинство.

Када је рерна у питању, тајно поврће које ће вам помоћи да очистите је лук.

Током протеклих неколико година, видели смо бројне трендове засноване на биљци који су доказали моћ природних састојака.

Слично као да користите краставац за уклањање огреботина са зида, лук је изненађујуће ефикасан начин да ослободите своју пећницу од тврдоглаве прљавштине.

Са отприлике три милиона тона лука произведеног сваке године, овог природног средства за чишћење сигурно не недостаје.

Не само да лук може помоћи у регулацији шећера у крви, побољшању здравља срца и побољшању система за варење, већ може и прљаву рерну претворити у ону која је потпуно беспрекорна.

Зашто лук делује

Лук је богат антиоксидансима, има киселост и антибактеријска својства која делују као природна дезинфекциона средства против тврдокорних и текстурних мрља. Лук је такође много мање штетан од хемијских средстава за чишћење која ћемо вероватно користити за тврдокорне мрље. 

Требало би да будемо посебно опрезни у погледу коришћења хемијских средстава за чишћење око уређаја који емитују топлоту, јер већина хемијских једињења не би требало да буде изложена екстремно високим температурама.

Уместо тога, лук преузима улогу природног чистача без оштећења површина, а истовремено спречава појаву непријатних мириса и уклања рђу.

Шта је још боље?

Лук можете користити као сунђер. За почетак исеците велики лук на пола. Иако величина или боја нису важни, већи лук може покрити већу површину, чинећи процес чишћења ефикаснијим. Користећи једну половину, почните да рендате, истискујући вишак сока док рендате.

Ако је рерна још врућа, користите виљушку за печење да померите лук док додајете притисак да бисте били сигурни да је сва прљавштина уклоњена.

Иако није неопходно, можда ћете желети да обришете унутрашњост рерне чистом, влажном крпом након што завршите.

Evo kako da ubrzate metabolizam!

Преузмите андроид апликацију.