Почетна > Свет
Свет

Орбан: Велике енергетске компаније профитирале од антируских санкција

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да су поједине компаније имале користи од цена енергије које су последица санкција Русији, као што су велике енергетске компаније које су забележиле рекордно висок профит широм света, преноси агенција МТИ.
Фото: Танјуг/Theresa Wey

“Америчке компаније испоручују гас у Европу по много већој цени него што наплаћују код куће, што значи да профит који произилази из санкција плаћају углавном европске компаније и људи у Европи”, додао је на седници мађарског парламента.

Он је поновио да је и даље против антируских санкција Европске уније, посебно у енергетском сектору. Он је подсетио да су ограничења у снабдевању горивом изазвала драматичан раст цена и да је потрошња Мађарске на енергенте порасла за десет милијарди евра 2022. године. „Брисел је санкцијама узео овај новац из џепова Мађара“, додао је он.

Премијер Мађарске је експлозију Северног тока назвао „терористичким актом”, додајући да су Мађарска и Србија јасно ставиле до знања да ако се то догоди у случају Јужног тока, „неће извући”.

Мађарска влада је забринута због испоруке оружја Украјини и плаши се да би неке од земаља ЕУ могле да тамо пошаљу своје трупе, истакао је Орбан, изразивши забринутост да „цела Европа клизи у рат корак по корак“ док земље ЕУ шаљу тенкове у Украјину и гледају да је снабдевају борбеним авионима.

„Ако се ствари овако наставе, биће оних који ће можда желети да пошаљу трупе у Украјину“, рекао је он на отварању пролећног заседања мађарског парламента.

Орбан је истакао да његова влада инсистира на решавању украјинског сукоба мирним средствима и позвао посланике да заступају ову позицију. Они желе да нас увуку у овај рат, али ја вас позивам да не попуштате пред провокацијама“, рекао је Орбан.

“Потребан нам је прекид ватре, потребни су нам мировни преговори. Зато Мађарска инсистира на миру на свим међународним форумима”, рекао је он и додао да из тог разлога Мађарска подржава кинески мировни план за Украјину.

Путинов указ дозвољава једногодишњи уговор за ангажовање странаца у војсци

Преузмите андроид апликацију.