Почетна > Свет
Свет

Орбан у победничком говору поменуо и Србију

 Премијер Мађарске Виктор Орбан прогласио је победу на парламентарним изборима одржаним у недељу, након што је странка Фидес, чији је лидер, освојила више од половине гласова, а у победничком говору је поменуо и Србију.
Фото: Танјуг/AP Photo/Petr David Josek

„Свет може видети да Мађарска има добро срце за своје америчке пријатеље, Пољаке, Италијане, Шпанце, Србе, Аустријанце. Цео свет је вечерас у Будимпешти могао да види да су демохришћани, конзервативци, патриотска политика победили. Шаљемо поруку Европи да ово није прошлост, ово је будућност“, рекао је Орбан, преноси Index.hu.

Он је додао да је тријумф био убедљив.

„Наша победа је огромна. Види се чак и са Месеца, али свакако је виде и у Бриселу“, изјавио је Орбан.

Мађарски премијер је рекао да ће се сећати ове победе до краја живота и истакао да је морао да се бори против бројних ривала, у које је убројао и председника Украјине Володимира Зеленског, пренео је „Си-Ен-Ен“.

„Сећаћемо се јер смо морали да се боримо против бројних непријатеља: локалних левичара, међународне левице, бирократа из Брисела, новца и институција Сорошевог царства, међународних мејнстрим медија и украјинског председника, такође. Никада нисмо имали толико непријатеља одједном“, казао је Орбан.

Како преноси мађарска агенција МТИ, на основу 85,96 пребројаних гласова, Фидес, који је на изборе изашао у коалицији са Хришћанско-демократском народном партијом, освојио је 53,71 одсто гласова, а Уједињена опозиција 34,41 одсто.

Према овим резултатима, премијер Виктор Орбан и његова странка Фидес освојили су четврти узастопни мандат.

Мађарски парламент броји 199 посланика, од којих се 106 бира по већинском систему, тако што у 106 изборних јединица побеђује кандидат са највише гласова, а преостала 93 мандата додељују се на изборима на којима се надмећу изборне листе.

Цензус је пет одсто за странку, 10 одсто у случају коалиције две странке и 15 одсто ако је реч о коалицијама три или више партија.

Fides prema anketama pobednik izbora u Mađarskoj

Преузмите андроид апликацију.