Почетна > Свет
Свет

Орбан: Сарадња међу Мађарима одговор на изазове света који се распада

Одговор на изазове света који се распада лежи у јачању сарадње међу Мађарима, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан на састанку Сталне конференције Мађарске у Будимпешти.
Фото: Танјуг/AP Photo/Denes Erdos, File

„Наш одговор на то распадање је јединство“, рекао је Орбан, пренео је МТИ.У наредним годинама, суштина мађарске стратегије за мађарске заједнице ван граница требало би да буде јачање сарадње међу Мађарима „док се свет око нас дезинтегрише и распада“ рекао је он и додао да је и Европска унија у процесу „распада“ и да „не успева да спроведе сопствене одлуке“.

Орбан је рекао да је Мађарска ове године била у могућности да одржава програме и институције створене за подршку Мађарима ван земље, али да није имала капацитет да их прошири.

Он је навео да се очекује да ће земља почети да бележи раст 2024. године и да це ресурси за експанзију поново бити при руци.

Најновије повецање минималне зараде показује да се „мађарска економија враца у живот, а ми смо успели да је извучемо из рецесије“, рекао је Орбан.

То би, додао је мађарски премијер, дало прилику да се оживе и развојне шеме за Мађаре ван граница земље.

Што се тиче миграција, Орбан је рекао да је искључиво на Мађарима да одлуче ко може, а ко не може да борави у Мађарској и под којим условима.

Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju i državni udar u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.