Почетна > Свет
Свет

Орбан поносан што се Мађари не мешају с неевропским расама

Западне земље у којима је становништво измешано с другим расама више нису нације, сматра први човек владе у Будимпешти. Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је током викенда у говору у Румунији да Мађари „нису и не желе да постану мешовита раса” и да земље у којима се расе мешају „више нису нације”.
Фото: PrtSc/MSNBC/YouTube

Како је истакао, Запад је подељен на земље у којима су се европске расе мешале с неевропљанима и на земље у којима се то није догодило.

„Ми Мађари нисмо мешовита раса и не желимо да постанемо мешовита раса”, истакао је Орбан и додао да земље у којима се мешају европске и неевропске расе „више нису нације”, преноси „ЕУ обзервер”.

Орбан је казао и да такве земље „притискају средњу Европу да се промени и да буде као оне”. Десничарски мађарски премијер познат је по изјавама које изазивају буру у домаћој и европској јавности.

Каталин Чех, опозициона мађарска политичарка и чланица Европског парламента, написала је на „Твитеру” да је запрепашћена: „Његова изјава подсећа на времена за која мислим да сви желимо да их заборавимо. Показује се какав је режим стварно”. Реаговао је и румунски европски посланик Алин Митута: „Говорити о раси и етничкој чистоти, посебно у тако мешовитом региону као што је средња и источна Европа, опасно је и варљиво. Као и господин Орбан.”

Како пише „Гардијан”, Орбан је оценио да долази мултиполаран свет и „деценија пуна опасности, несигурности и рата” за Запад, као и да НАТО греши што шаље оружје Кијеву. Мађарска је чланица Европске уније и Северноатлантског савеза, али тамошњи премијер критикује бројне одлуке које се доносе у Бриселу, као што је одлука да се војно помаже Украјини у рату против Русије.

„Што више савременог оружја НАТО даје Украјинцима, то ће Руси више напредовати. Само продужавамо рат”, оценио је Орбан.

Према његовој оцени, санкције уведене Русији због напада на Украјину нису деловале и Запад мора да мења стратегију, између осталог и због тога што је Европа у проблему због раста цена енергената, преноси Скај њуз. Мађарска увози 85 одсто гаса из Русије. Како сматра мађарски лидер, Запад не треба да помаже Украјини да победи у рату, већ да посредује да се договори мир, после чега ће људи престати да гину и зауставиће се инфлација и економска криза.

Državna pomoć veća u Srbiji nego u Nemačkoj

Преузмите андроид апликацију.