Почетна > Свет
Свет

Орбан: Мађарска је против санкција патријарху Кирилу

Мађарска се противи одлуци Европске уније да стави на црну листу руског патријарха Кирила, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, истичући да је то „питање религијске слободе“.
орбан
Фото: Танјуг/АР/ Yuri Koćetkov

„Нећемо дозволити да црквени званичници буду укључени на листу санкција“, рекао је Орбан за државни радио. Додао да је примио писмо православне заједнице у Мађарској са захтевом да се бори против таквих рестрикција.

Навео је и да је слобода вероисповести „свето питање“ за Мађарску. Орбан је истакао да Мађарска не може да подржи нови пакет санкција Европске уније Русији. Које укључују ембарго на извоз нафте јер ће због њих на мађарску економију „пасти атомска бомба, наводи Ројтерс.

Он је казао да је Мађарска спремна да преговара ако буде изнет нови предлог санкција које ће бити у складу са интересима те земље.

Објаснио је да би Мађарској требало пет година и огромне инвестиције у рафинерије и нафтоводе како би се трансфоримисао тренутни систем у земљи која је 65 одсто зависна од руског гаса, преноси Ројтерс.

FPO traži referendum o embargu na rusku naftu

 

Преузмите андроид апликацију.