Почетна > Бизнис
Бизнис

Општина Свилајнац и „Знањем до посла за“ лакше запошљавање

Локална самоуправа Свилајнац и швајцарско-српски пројекат „Знањем до посла“ (Е2Е), данас су у оквиру Регионалног сајма запошљавања потписали Споразум о сарадњи, који ће омогућити лакше запошљавање младих.
Фото: Unsplash/Alex Kotliarskyi

Циљ је да се кроз организацију обука на радном месту код послодаваца са подручја Свилајнца повећа запосленост, а да млади учењем кроз рад стекну неопходна знања и вештине да брже и лакше нађу посао.

Од 2016. године путем 127 пројеката, обуке на радном месту прошло је 1.678 младих, а више од 75 одсто одмах се запослило.

У обукама су учествовале 132 компаније и 30 партнера из јавног сектора и цивилног друштва, наводи се у саопштењу.

Директор пројекта „Знањем до посла“ Оливер Штрајт рекао је да је осмогодишњи швајцарско-српски пројекат настао у жељи да се створе предуслови за брже запошљавање младих у Србији, на основу потреба тржишта рада.

„Заједнички на томе радимо са Владом Србије, приватним сектором, невладиним организацијама, локалним самоуправама. Желимо да утичемо на модернизацију запошљавања младих, да учењем кроз рад стекну вештине које се траже на тржишту рада. Сарадња са локалном самоуправом је кључна“, рекао је Штрајт.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић истакао је да је данас посебан дан за младе људе из те и околних општина, који ће, каже, захваљујући Влади Швајцарске и пројекту невладиног сектора, добити шансу да кроз обуку у локалним компанијама стекну драгоцена знања, вештине и искуства која ће им олакшати пут до посла.

Он је позвао локалне компаније да се укључе и понуде обуке младима.

„Надам се да ће млади кроз овакву сарадњу Општине и пројекта своју каријеру започети и остати да раде у Свилајнцу. Циљ нам је да подигнемо запошљивост младих и мотивишемо их да грађењем каријере у својој општини заједно омогућимо економски јачи Свилајнац“, додао је Милановић.

Програми обуке на радном месту биће организовани у Мачванском, Колубарском, Златиборском, Подунавском, Моравичком, Рашком, Шумадијском, Поморавском, Расинском, Зајечарском, Нишавском и Пиротском округу.

За тај позив опредељено је 75 милиона динара, а буџет за обуку биће резултат заједничког финансирања, где послодавци предузетници, микро и мале компаније учествују са минимум 30 одсто укупног буџета, а компаније средње величине и велике са минимум 50 одсто укупног буџета за обуку.

У Крушевцу, Крагујевцу, Књажевцу, Новом Пазару, Пироту, Нишу, Пожеги и Шапцу постоје партнерске организације.

То су пилот заједнице пројекта у којима се тестира швајцарски систем управљања тржиштем рада и прилагођава се специфичностима Србије.

Како се наводи у саопштењу, послодавци који су заинтересовани за учешће у платформи за обуке на радном месту могу да попуне и поднесу своје пријаве електронским путем, преко СмартМЕ апликације или да се обрате локалном партнеру пројекта користећи податке који су доступни на интернет страници пројекта Е2Е.

Укупна вредност пројекта је 28,7 милиона евра, а у фази 2, Швајцарска и Србија су наставиле да заједнички доприносе спровођењу пројекта, и то швајцарска влада са 8,1 милион евра, а Влада Србије са 4,5 милиона евра.

Pomoć države izvoznicima sa više od 400 miliona evra

Преузмите андроид апликацију.