Почетна > Србија
Србија

Општина санира дивљу депонију у Челареву и планира нове пројекте из области заштите животне средине

Општина Бачка Паланка санира све дивље депоније на свој територији и мења одлуку о комуналним делатностима како би се сузбило ставрање нових.
Фото: WikimediaCommons

По први пут, у последњих тридесетак година, општина Бачка Паланка преузела је озбиљне и свеобухватне мере за уклањање дивљих депонија и њихово санирање. Председник Скупштине општине Бачка Паланка Милан Чавић изјавио је да се дивља депонија на земљишту Делта аграра у Челареву, која је због своје неусловности угрожавала животе мештана, управо санира и да је са ње однето приближно 1000 кубика смећа. Чавић је најавио и нове мере које ће Општина преузети, како по питању кажњавања особа које нелегално одлажу смеће и средства која ће се из општинске касе издвојити за еколошке пројекте.

Председник СО Бачка Паланка Милан Чавић дао је изјаву за БАП телевизију, коју преносимо у целости:

”Први пут од када је настала ова депонија, задњих 30 година у њу је само навлачено смеће, земља слој по слој тако да је ово први пут када се смеће уклања са ове депоније, ово је један свеобухватан процес који захтева тешку механизацију и до сада је уклоњено приближно 1000 кубика смећа које је однето на градску депонију у Бачку Паланку” изјавио је чавић.

“Оно што је битно за мештане Челарева и саме општине Бачка Паланка након санације ове депоније овде ће бити једна равна површина на којој ће моћи да се засади дрвеће, и то ће бити наш предлог власнику парцеле, у овом случају је то Делта аграр. На јесен, када се стекну услови, да се посаде саднице дрвећа, како више никада на овом месту не никне нека нова дивља депонија. Наша обавеза као локалне самоуправе јесте да идемо са строжијим мерама, везано за кажњавање, слање инспекције и ангажовање више пољочуварске службе јер у свим местима постоје дивље депоније и морамо више радити на томе. Грађани по обавези треба да плаћају одношење смећа, што се не дешава, већ смеће баце на једно месту, а ми из Општине онда ангажујемо средства и уклањамо тај отпад и тако се ствара зачарани круг ком треба стати на крај. Ићи ћемо на измену одлуке о комуналним делатностима, казне су веома ниске за физичка лица од 3000 динара, Еколошка освешћеност је битна и брига о животној средини, треба да се примењује и у пракси. План је да се све дивље депоније уклоне како услови буду дозвољавали, мере које се доносе ће спречити настанак нових и ширење постојећих.”

Danas veoma toplo do 41 stepen

Преузмите андроид апликацију.