Почетна > Бизнис
Бизнис

Опречне поруке Канаде и Гаспрома о турбинама за Северни ток 1

Руски Гаспром је саопштио данас да ниједна турбина која се користи на гасоводу Северни ток 1 није на одржавању у Канади, дан након што је из Канаде најављено да ће бити враћено пет турбина које се тамо налазе.
Фото: Pixabay/jdblack

Канадска министарка спољних послова Мелани Џоли, коју је цитирала телевизија ЦБЦ Њуз, изјавила да Канада планира да врати у Немачку пет турбина за Северни ток 1, преноси Ројтерс.

„Ниједна турбина за компресорску станицу Портоваја није на ремонту у Канади“, наводи се у анашњем саопштењу Гаспрома објављеном на друштвеној мрежи Телеграм.

Руски гасни холдинг није навео где се тренутно налазе турбине, а немачки произвођач турбина Сименс Енерџи није одмах одговорио на Ројтерсов захтев за коментаром.

Гаспром планира радове на одржавању компресорске станице Портоваја од 31. августа до 2. септембра, због чеха ће прекинути проток гасоводом Северни ток 1 који се протеже од Русије до Немачке по дну Балтичког мора.

Враћање једне турбине Русији, која је раније послата канадској подружници компаније Сименс Енерџи на редовно одржавање, одложено је због санкција, што је навело Гаспром да смањи проток гаса кроз Северни ток 1, наводи британска агенција.

Овај гасовод тренутно ради са само 20 одсто капацитета, што је довело до раста ионако високих цена енергије и подстакло земље широм Европе да донесу планове за уштеду енергије у ванредним околностима.

Берлин оптужује Москву да користи турбину, која је након ремонта испоручена из Канаде у Немачку, као изговор за ограничавање протока гаса и да користи енергију као политичко оружје у покушају да ослаби одлучност Европске уније везано за санкције уведеме Русији због војне акције у Украјини.

Dojče vele: Nemačku će uvoz skupo koštati zbog pada evra

Преузмите андроид апликацију.