Почетна > Србија
Србија

Опозиција се припрема за београдску скупштину

У суботу, 11. јуна, биће конституисан нови сазив Скупштине града Београда, у којем ће се наћи одборници седам листа, које су „прескочиле“ изборни праг од три одсто, а у јавности се још увек спекулише ко би могао да чини будућу већину у граду, ко ће бити градоначелник Београда, али и да ли ће бити нових градских избора.
Скупштина града Београда, Фото: Танјуг

Досадашњи партнери, Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, заједно имају потребну већину у Скупштини града, а уколико наставе сарадњу, у опозицији би остало пет листа, међусобно разноликих – проевропске листе „Уједињени за победу Београда“ и „Морамо“, као и конзервативне опозиционе коалиције окупљене око Демократске странке Србије, односно Двери, те странка Заветници.

Највише опозиционих одборника имаће листа „Уједињени за победу Београда“ – 26 места, која ће, по изјавама челника странака које је чине, бити подељена у више одборничких група, што ће бити случај и у републичком парламенту.

Тако ће, демократе формирати своју групу, која ће бројати девет одборника, а заменица председника ДС Драгана Ракић каже да ће странка ускоро именовати ко ће је водити.

Када је реч о сарадњи са другим опозиционим странкама, Ракић за Танјуг каже да очекује да се опозиција окупља око заједничких тема и да заједничким радом спречи, како је навела, даље разарање Београда.

Своју одборничку групу имаће и Народна странка, а њихових шест одборника водиће адвокат Милош Павловић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић за Тањуг каже да су спремни на сарадњу са свима који ни на који начин не буду подржавали власт коју ће, верује, формирати СНС и СПС, а једини услов је, као и на нивоу Скупштине Србије, да то буду странке и групације које ће, напомиње, доказати своје опозиционо деловање и неће помагати власт, ни да формира већину, нити њене предлоге.

Указује да на нивоу града није важна идеологија, јер су у питању комуналне теме, градске и инфраструктурне, и да ту нема питања по коме не могу да сарађују.

„Нема дилеме да ће ту бити координације и сарадње свих опозиционих група, поготово што у Београду власт нема већину са којом лако може да се управља градом. Очекујем велику нестабилност, јер са једним или два одборника више тешко да ће то бити стабилна власт“, навео је Алексић.

Ипак, председница београдског одбора Странке слободе и правде Мила Поповић каже за Танјуг да ССП још увек не зна да ли ће имати самосталну одборничку групу у Скупштини Београда, али ће бити најснажнија опозиција СНС.

О техничким стварима ће се ССП тек договарати са коалиционим партнерима, а за то, каже, чекају конститутивну седницу Скупштине града.

„Конститутивна седница 11. јуна показаће Београђанима ко је изневерио поверење грађана и ко је одлучио да почне сарадњу са СНС“, рекла је Поповић и додала да ће Странка слободе и правде радити са свим странкама које заступају исте ставове као и С СП.

На сарадњу је спремна и коалиција “Морамо” чији ће кандидат за градоначелника Добрица Веселиновић, бити шеф њихове одборничке групе, коју ће чинити 13 одборника.

Веселиновић за Танјуг каже да је “велика нејасноћа“ ко ће подржавати СНС и чинити већину у Скупштини града и сматра да одлука о формирању градске власти зависи, пре свега, од одлуке о формирању власти на републичком нивоу.

На питање да ли ће са осталим листама сарађивати у градском парламенту и око којих питања, Веселиновић каже да ће та коалиција водити “ритам рада“ у Скупштини и да очекује подршку свих опозиционих листа.

„Питање је ко са нама жели да сарађује и ко жели да прати оно што ћемо предлагати, а то су одлуке које треба да учине Београд транспаретнијим, одрживијим, зеленијим, праведнијим и солидарнијим градом“, каже Веселиновић.

Са друге стране, председник Демократске странке Србије Милош Јовановић каже да ће се на седници 11. јуна тек видети да ли постоји већина да се изаберу председник Скупштине, а касније и градоначелник.

На питање да ли постоји већина у Скупштини града, он одговара потврдно, наводећи да су то 56 одборника СНС и СПС, а да је сасвим могуће да имају и 60, како тврде.

Додаје да ће његова странка опозиционо деловати и да се спремају за то, а листа “Нада за Београд” имаће седам одборничких мандата.

„Ми смо рекли у предизборној кампањи да смо били ради да мењамо београдску власт, али не постоји већина за тако нешто. Већина које је постојала до сада, биће и сада и мирна Бачка“, закљуцује председник ДС С-а.

Каже и да се противи одржавању поновљених београдских избора ако постоји скупштинска већина, као и да сматра да поновљени избори неће донети нов резултат, већ само појачане тензије у друштву.

Сматра да поновљени избори у граду нису потребни ако постоји скупштинска већина, и да не би донели нов резултат, већ само појачане тензије у друштву, али да се свакако поновљених избора не плаши, уверен да у још бољи резултат коалиције око ДСС.

Шефица београдског одбора Двери Радмила Васић каже за Танјуг да СНС и СПС имају “просту“ већину за формирање градске власти, те да не очекује да ће неко други формирати већину.

Сматра да је подизање тензија и “фарса” око избора у Београду била непотребна и поставља питање по чему су београдски избори нелегитимни, а парламентарни и председнички су легитимни.

“Грађани можда неће изаћи на следеће изборе због понашања појединих представника политичких партија. То је превара гласача, посебно СНС-а и ССП-а који су у кампањи причали једно, а само неколико дана после избора су урадили сасвим друго“, наводи Васић.

Одборничка група Двери имаће четири одборника у новом сазиву градског парламента.

Исто толико одборника имаће и Заветници, једина странка која је самостално “ушла” и у републички и у градски парламент, а председница странке Милица Ђурђевић Стаменковски каже да они остају доследни својој политици.

“Ако неко сматра да је потребно поново окушати вољу Београђана, спремни смо за изборе и уверени да бисмо остварили још бољи резултат, јер смо показали доследност према својој политици и да држимо реч да нећемо ни са Ђиласом ни са Шапићем“, рекла је Ђурђевић.

На конститутивној седници београдског парламента 11. јуна биће потврђени одборнички мандати новим одборницима, и изабрани председник Скупштине града, заменика председника, секретара и заменика секретара.

До избора председника Скупштине града, коју чини 110 одборнчких места, седницом председава најстарији одборник новог сазива Скупштине.

Након конституисања скупштине, почиње да тече рок од 30 дана за избор градоначелника Београда, који мора бити из редова одборника.

Sektor 5 obilaznice oko Beograda biće pušten za 7 dana

Преузмите андроид апликацију.