Почетна > Свет
Свет

Операција Лондонски мост

Током јучерашњег дана, након 70 година владавине, енглеска краљица Елизабета II је преминула. Током свог живота, сваки британски монарх направи протокол своје сахране, па је тако и Елизабета II дала сагласност на протокол који носи кодно име Операција Лондонски мост.
Фото: Unsplash/Mathew-Browne

Бизнис инсајдер је објавио видео у којем објашњава шта ће се дешавати током наредних дана и месеци. Превод видеа је у наставку текста:

What will happen when Queen Elizabeth II dies? pic.twitter.com/2WEGheF7Jy

— Business Insider (@BusinessInsider) November 7, 2019

Операција Лондонски мост.

То је кодно име дато за дане и недеље који ће наступити после смрти краљице Елизабете II. Краљица је била на престолу од 1952. године, што је и најдужа владавина једног мохарха у историји Велике Бритање. За време њене владавине Британија је имала преко 10 премијера, одржано је скоро 20 летњих олимписких игара и 7 поглавара римокатоличеке цркве се променило. Краљица је је била стуб Комонвелта, покровитељ у скоро 600 хуманитарних организација и имала је кључну улогу у старању савезника за Уједињено Краљевство. Њена смрт означиће многе промене, не само за Уједињено Краљевство, већ потенцијално и цео свет.

Шта ће се догађати на дан када краљица умре?

На сам дан смрти, Елизабетин најстарији син Чарлс ће одмах постати краљ. Чарлс је преузео име краљ Чарлс III. Берзе, предузећа и продавнице вероватно ће бити затворени на дан како би се одала почаст преминулој краљици. Дан после смрти путем видео линка ће се први пут обратити јавности краљ Чарлс III, а влада ће положити заклетву краљу уз плотун 41 топа у Лондонском Хајд парку. После тога краљ Чарлс III ће кренути у посету лидерима Уједињеног Краљевства, у Единбург, Белфаст, Кардиф и наравно Лондон. Током тог периода ТВ канали ће емитовати документарне емисије већ припремљене у њену част, а Би-Би-Си ће се уздржати од пуштања хумористичних садржаја као знак поштовања, све док се не заврши погреб. Четри дана након смрти, посмртни остаци ће бити пренети војном поворком из Бакингемске палате до Вестминстера. Ту ће остати наредна четири дана, после чега ће Краљ Чарлс III, породица и остали угледни људи доћи да одају пошту. После тога врата ће бити отворена за вероватно стотине хиљада људи који чекају у реду испред да одају почаст преминулој краљици.

Сахрана

Сахрана ће се обавити 10-12 дана након краљичине смрти, али једно је сигурно, на дан смрти сви послови и институције биће затворени у целом Уједињеном Краљевству. Трговање на берзама ће бити обустављено други пут за мање од 2 недеље, као и многи други послодавци који ће учинити исто. Тачно у 11 сати пре подне звониће звона са Биг бена, цела нација це бити у тишини, а посмртни остаци ће бити пренешени у Вестминстер где ће 2000 специјалних званица присуствовати молитви. После службе посмртни остаци ће бити пренесени у дворац Винзор и на крају у капелу Св. Ђорђа где ће највероватније почивати поред њеног оца Краља Џорџа VI.

Период после смрти

Вероватно, годину дана након сахране краљице, биће организовано и званично крунисање уз још један нерадан дан за све. Сви нерадни дани , као и трошкови сахране и трошкови славља поводом крунисања, највероватније ће коштати неколико милијарди фунти економију Велике Британије! Уз све то, доћи ће и других промена у надолазећим месецима. Штампаће се нове новчанице британске фунте са ликом новог краља, а старе новчанице са ликом краљице ће полако бити повлачене из употребе. Исто ће бити и са поштанским маркама, пасошима како и полициским и војним униформама, а национална химна ће бити промењена из: “Боже чувај краљицу” у ” Боже чувај краља”.

Tras: Kralj Čarls ima jasan osećaj dužnosti i dok žali

Преузмите андроид апликацију.