Почетна > Бизнис
Бизнис

ОПЕК+ ће повећати испоруке у септембру за 100.000 барела

Група ОПЕК+, коју чине Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихови савезници укључујући Русију, одлучила је данас да повећа производњу у септембру за 100.000 барела дневно, што је много мање него у последњих неколико месеци.
Фото: Unsplash/David Thielen

Министри земаља у оквиру алијансе ОПЕК+ су подржали тај предлог на данашњем онлајн састанку, рекли су обавештени извори агенцији „Блумберг“, тражећи да не буду именовани јер званично саопштење још није објављено.

Њујоршка агенција подсећа да су се земље које чине ову групу обавезале раније на повећање испорука у јулу и августу за више од 600.000 барела дневно.

Будући да су једино Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати последњих месеци могли да појачају производњу, само делић обећаног повећања испорука стигао је на светска тржишта, додаје се у тексту.

Међународно референтна нафта Брент, која је раније данас била у пади, направила је заокрет ојачавши за 1,3 посто на 101,80 долара по барелу на трговању у Лондону до 13:09 часова по локалном времену.

Нафтна алијанса која обухвата 23 земље ће пропорционално поделити договорено повећање производње између чланица, рекли су „Блумбергови“ саговорници.

Додали су да на састанку није било речи о томе да ли ће ОПЕК+ наставити да повећава пумпање и после септембра.

Пре састанка, поједини делегати су приватно наговестили да нису вољни да повећају испоруке у време када потражњу за нафтом ограничавају ризици од рецесије у САД и мере ковид затварања у Кини.

Ројтерс преноси да аналитичари оцењују скромно повећање испорука ОПЕК+ групе за септембар као увреду за америчког председника Џоа Бајдена који је прошлог месеца био у посети Саудијској Арабији како би убедио ту земљу, де факто лидера ОПЕК-а, да знатније појача пумпање како би помогла америчкој и глобалној економији.

Саудијци су прошлог месеца повећали производњу „црног злата“ на 10,78 милиона барела дневно, према „Блумберговом“ истраживању, што је ниво који се пумпа само у ретким приликама и који оставља ограничене слободне капацитете.

Kurs dinara prema evru iznosiće sutra 117,3763

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке