Почетна > Бизнис
Бизнис

Опције за економију САД – Дубока рецесија или висока инфлација

Економиста Нуријел Рубини, познат под надимком Др Пропаст, сматра да постоје две опције за америчку економију – тврдо приземљење или инфлација ван контроле, имајући у виду најагресивније пооштравање монетарне политике Федералних резерви (ФЕД) у последњих неколико деценија.
Фото: Pixabay/Foto-Rabe

„Камата на федерална средства би, по мом мишљењу, требало да иде знатно изнад 4,0 посто, на 4,5-5,0 процената, да би заиста погурала инфлацију наниже, ка 2,0 посто“, рекао је председник и главни извршни директор компаније „Рубини Макро Асосијејтс“ у интервјуу за „Блумберг“ телевизију.

Ако се то не догоди, инфлациона очекивања ће се погоршати, упозорава Рубини, ком је предвиђање пуцања балона некретнина у САД, које је довело до глобалне финансијске кризе 2008. године, донело надимак Др Пропаст.

Уколико камата ФЕД-а буде подигнута на распон 4,5-5,0 процената, „онда ћемо имати тврдо приземљење“, наводи он и додаје:„У сваком случају, или ћете добити тврдо приземљење или ће се инфлација отети контроли”.

Најновија пројекција каматних стопа америчке централне банке, која је објављена након јунског састанка о монетарној политици, наговештава да ће стопа на федерална средства достићи око 3,375 процената до краја ове године и скоро 3,8 одсто до краја 2023.

„То није довољно агресивно. Чак и уз стопу од 3,8 посто, имамо инфлацију од око 8,0 процената, и даље далеко изнад циља, која ће само постепено опадати. Тржишна предвиђања заокрета, да ће ФЕД смањити камате следеће године, мени звуче обмањујуће“, рекао је Рубини.

Он се придружио групи истакнутих америчких економиста, међу којима је и главни економисту Голдман Сакса, Џан Хатсијус, који сматрају да ће централној банци бити тешко да избегне дубоку и болну рецесију, познату и као тврдо приземљење, напомиње њујоршка агенција.

„У САД-у, кад год сте имали инфлацију изнад 5,0 посто и незапосленост испод 5,0 процената, пооштравање политике ФЕД-а је довело до тврдог приземљења. Дакле, мој основни сценарио је тврдо приземљење“, поручио је Рубини.

Srednji kurs dinara iznosi danas 117,3323 za evro

Преузмите андроид апликацију.