Почетна > Живот и стил
Живот и стил

„Oпа“! Грчки израз који вам може променити живот

Да ли сте икада чули за грчки израз Опа? И да ли сте се икада запитали шта он заиста значи?
Фото: Pixabay/MustangJoe

„Опа“ је грчки израз који се често чује у прослави живота. Ако сте били у Грчкој, или гледали филмове чија се радња одвија у Грчкој, чули сте овај израз на свадбама, прославама.

Али то је много више од самог узвика.

То је концепт који са собом носи дубоко значење.

Из својих древних корена, грчка изрека „Опа“ може се посматрати као две стране истог новчића: једна страна се односи на подижући, инспиративни, ентузијастични израз који се често чује током неке врсте прославе, а друга веома озбиљно схвата људску потребу да останемо будни, упозоримо себе и друге, пазимо на сваки могућу „опасност“ на нашем путу и ​​будите буднији према животним потенцијалима, неограниченим могућностима.

Помало слично холистичком концепту јина и јанга у кинеској филозофији, обе стране грчког израза су међусобно зависне и неопходне за испуњење нашег највећег потенцијала.

Акроним „Опа“ настао је енглеским словима грчког алфабета. Слово „О“ се односи на основну људску потребу да се „смислено повеже са другима“; слово „П“ односи се на основну људску потребу за „учешћем са дубљом сврхом“; а слово „А“ се односи на основну људску потребу да обухвати цео живот.

Тако су стари Грци можда нехотице открили тајну доброг живљења. Па кад ти је тешко само вичи „Опа“.

Recept dana: Grčka salata

 

Преузмите андроид апликацију.