Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Омиљени пас краљице Елизабете: Корги, интелигентни тврдоглавко

Према легенди, ове псе су створиле виле, па су зато толико очаравајући.
Фото: Pixabay/huoadg5888

Тек неколико година уназад у Србији се гаје пси расе корги, који су најпопуларнији у Енглеској највише захваљујући британској краљици Елизабети којој су то омиљени љубимци још од детињства и које често води са собом на путовања.

Пуно име ове пасмине је пемброкширски велшки корги, јер води порекло из Пемброкшира у Велсу. Велшки корги је оригинално одгајан за окупљање стоке, оваца и коња.

Фото: Pixabay/Szabolcs Molnar

Постоји веровање да су ову врсту створили виле и вилењаци, па је зато тако очаравајући. Према легенди, двоје деце која су чувала стадо пронашло је пар штенаца, за које су у први мах помислили да су лисице. Однели су их кући, где су их родитељи уверили да нису лисице већ пси које им је поклонила вила која је живела у шуми.

Фото: Pixabay/Elena Rogulina

Према историјским изворима, ова раса води порекло од валхандса, шведских овчарских паса које су Викинзи довели са собом у 9. и 10. веку. Према неким другим подацима, ова раса је настала од паса које су у 12. веку у Велс довели фламански ткачи.

Корги је активан пас, жељан пажње и веома је заштитнички настројен према својој породици. Са непознатима је опрезан и важи за јако интелигентног пса, али и тврдоглавог.


Da vam escajg sija! Koristite trik naših baka.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке