Почетна > Путовања
Путовања Свет

Омиљени европски вулкани

Вулкански туризам није нова појава – већ деценијама милиони (аван)туриста посећују успаване, али и активне вулкане у потрази за фантастичним пејзажима, јединственим призорима ових горостаса у сумрак или у свитање, али и за самим вулканским ерупцијама. На неке од вулкана може се пењати, док се неки могу обићи и из птичије перспективе, у балонима на врућ ваздух. У Европи постоји око осамдесет вулкана, а данас вам представљамо неколико туристима омиљених, који се релативно лако могу обићи.
Фото: Pixabay/Comanche0
Пико, Португал

Са 2351 метара, успавани вулкан Пико, на истоименом острву у архипелагу Азори у сред Атлантика, највиши је врх Португала. Оно што се не види када посматрамо ову јединствену планину је да је Пико испод нивоа воде “висок” још читавих 6098 метара, што га чини једном од највиших планина на свету!

Његова последња ерупција догодила се пре тачно 303 године, а данас, осим што се на њега може попети, туристима је дозвољено и да преспавају једну ноћ у његовом кратеру, уз претходну регистрацију надлежнима. На врху се дешавају перманентна испаравања топлих гасова, а поглед на остатак архипелага по ведром дану је незабораван!

Ејафјалајокул, Исланд
Фото: Unsplash/Asa Steinarsdottir

Исландски вулкан Ејафјалајокул чије име ретко ко ван Исланда успева да правилно изговори постао је звезда вести када је еруптирао у пролеће 2010. и на седам дана паралисао авионски саобраћај у радијусу од више хиљада километара. Један је од 15 вулкана на Исланду, смештен на његовој јужној обали, висок 1666 метара и још од леденог доба релативно често еруптира.

Без обзира на то, представља огромну туристичку атракцију, како за фотографисање тако и за пењање, а исландска полиција је потврдила да га је у недељама након последњих ерупција посетило преко 25 хиљада посматрача. На Исланду се вулкани могу обићи и у пратњи туристичких водича, често геолога, а вулканске ерупције су само једна од фантастичних природних појава којима се може изблиза сведочити на Исланду.

Везув, Италија
Фото: Unsplash/Danilo D Agostin

Одмах после Исланда, Италија важи за друго највеће вулканско жариште Европе, а Везув, који доминира напуљском панорамом, можда је и најпознатији вулкан у Европи. Његова ерупција 79. године уништила је градове Помпеје и Херкуланум, те се сматра једном од најпознатијих природних катастрофа у историји.

До Везува, данас националног парка, лако се стиже возом из Напуља, а по њему можете прошетати обележеном стазом. Награда за посетиоце је импресивни поглед, а посета вулкану је безбедна будући да се активност пажљиво прати те би приступ био блокиран ако постоји и најмања сумња на могућност ерупције. Ипак, Везув се сматра за потенцијално најопаснији вулкан старог континента, будући да у његовом подножју живи преко три милиона људи.

Теиде, Шпанија
Фото: Unsplash/Maria Lupan

Вулкан Теиде налази се на острву Тенерифе и са својих 3718 метара представља највиши врх Шпаније и део је истоименог националног парка, те UNESCO баштине. Његова последња ерупција десила се пре више од 100 година, а годишње га у просеку посети 3.5 милиона туриста. Сценографија овог националног парка је нестварно лепа.

До самог врха може се за осам минута попети жичаром, а поглед је одличан осим уколико неки облак реши да га поквари. У ведрим данима пак могу се видети остала Канарска острва која извирују из Атлантика: Ла Гомера, Ла Палма и Ел Хјеро како вире из Атлантика.

Аутор текста: Н. К.

Predstavljamo vam prestonicu Portugala: Magični lisabonski kvartovi

 

Преузмите андроид апликацију.