Почетна > Путовања
Путовања Свет

Омиљене палате Европе

Европа је богата разноврсним и спектакуларним дворцима који су сведоци њену историје, те одражавају њену културу и трендове у архитектури. Од барокног Версаја надомак Париза, преко Сансуси рококо палате у Потсдаму, па до готичких здања као што је Брамов дворац у Румунији, када се ради о палатама на старом континенту за свачији укус ће се пронаћи понешто. Данас за вас издвајамо неке од омиљених палата и двораца Европе, а посета било ком од њих фунцкционише скоро па као времеплов – моментално сте телепортовани у давна и раскошна времена, много другачија од данашњице.
Фото: Unsplash/Alvin David
Версај, Француска

Вероватно најпосећенија палата у Европи данас је Версај, највећи дворац у Француској који сликовито дочарава луксузни животни стил и раскош који су окруживали француске монархе.

Фото: Unsplash/Anthony Choren

Луј XVI , “краљ Сунце” је практично трансформисао очеву ловачку колибу у монументални “шато” средином 17. века, а читав век је ово барокно здање било политичка престоница богатог краљевства, седиште краљевског двора али и дом раскошним дворским забавама. Последњи станари Версаја неславно су завршили – 1789. године револуционари су побили дворску стражу, а тадашњег краља Луја XVI и његову супругу Марију Антоанету погубили на гиљотини у Паризу.

Најважнији део палате Версај је Велика дворана огледала (Galerie des Glaces), једна од најимпресивнијих просторија у дворцу. Дугачка готово 73 метра, ова дворана је украшена бројним огледалима, лустерима и позлаћеним декорацијама, а била је место одржавања значајних дворских догађаја.

Фото: Unsplash/Hailey Wagner

Палата Версај је изграђена у барокном стилу, који је био популаран у Француској током 17. и 18. века. Карактеристичне црте овог стила укључују раскошну декорацију, симетрију, монументалне пропорције и богате детаље. Осим велике дворане огледала, неки од најважнијих експоната у палати Версај укључују Краљевску капелу, апартмане краљице Марије Антоанете, краљевску спаваћу собу и прекрасне вртове који се простиру око палате. Данас је палата Версај једна од најпосећенијих туристичких атракција у Француској, привлачећи милионе посетилаца из целог света.

Алхамбра, Шпанија
Фото: Unsplash/Jorge Fernandez Salas

За потпуно другачије искуство треба се запутити на југ Шпаније, у Гранаду, и посетити Алхамбру. Драгуљ Андалузије, овај маварски комплекс палата сазидана је надомак планина Сиере Неваде као озидана цитадела да би се касније трансформисала у раскошно седиште емира који су боравили у Гранади. Палата спада у најлепше арапске грађевине у Европи и, заједно са вртовима Генералифе, чине главну атракцију југа Шпаније. Иако није тачно утврђено, сматра се да су зграде на овој локацији постојале још у доба Римљана, док данашња форма палате углавном датира из 13. и 14. века.

Након хришћанских освајања 1492. године џамију је заменила црква, а аустријски цар Карло В је наредио да се сруши једно крило палата како би направио простор за огромну ренесансну зграду која и данас носи његово име. Почетком 19. века, француске снаге вођене Наполеоном су уништиле део палате и покушале да разнесу цео комплекс. Радови на рестаурацији започели су средином 19. века и настављају се и данас.

Најзначајнији део Алхамбре је цитадела Алцазаба, која представља стари део комплекса са кулама, зидинама и капијама које су служиле као војничка одбрана. Унутар Алхамбре налазе се и дворац Насрида, који обухвата прелепе палате попут Palacio de los Leones (Палата лавова) и Palacio de Comares. Ове палате су украшене импресивним арабескама, мермерним фонтанама, двориштима и вртовима, представљајући врхунац исламске уметности и архитектуре у Шпанији. Алхамбра је изграђена у исламском архитектонском стилу познатом као мудехар, који комбинује елементе исламске, хришћанске и јеврејске уметности.

Овај комплекс је симболизовао хармонију између различитих култура и религија које су коегзистирале у Шпанији током средњег века. Данас, Алхамбра је једна од најпосећенијих туристичких атракција у Шпанији, привлачећи милионе посетилаца својом богатом историјом, архитектуром и прелепим пејзажима. Осим тога, уврштена је у UNESCO-ову листу светске баштине, како би се потврдио њен изузетан културни и историјски значај.

Пена, Португал
Фото: Unsplash/Katia de Juan

Бајковити дворац Пена у Синтри, надомак Лисабона, израња из густе шуме на узвишењу и често је обавијен мистичном маглом. За ово чудновато здање из 19. века многи кажу да подсећа на палате из Дизнијевих цртаћа, а због мешавине различитих архитектонских стилова укључујући неоготски, неоренесансни, неомаурски и необарокни стил тешко је било где пронаћи слично здање. Након што је Португал постао република 1910. године, палата Пена је претворена у музеј и отворена за јавност.

Данас је једна од најпосећенијих туристичких атракција у Португалу. Унутрашњост палате богато је декорисана, испуњена елегантним намештајем, драгоциним порцеланом и уметничким делима, док се екстеријер састоји из прелепих вртова. Осим саме палате, импресивно је и окружење у ком се налази, панорама која се пружа са врха брда на ком се налази палата, пружајући прелеп поглед на Синтру и околне пределе. Палата Пена је симбол романтизма и богате историје Португалије, и представља незаобилазну дестинацију за посетиоце који желе да истраже лепоту и културу овог дела света.

Аутор текста: Н. К.

Sofija: Egzotika Balkana

Преузмите андроид апликацију.