Почетна > Србија
Србија

Оливера Митић добитница књижевне награде „Ђура Ђуканов“

Добитница књижевне награде „Ђура Ђуканов“ за 2022. годину је Оливера Митић, којој је признање припало за рукопис збирке прича „Самодисциплина“. Књижевно признање додељује Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде, за рукопис необјављене књиге прича аутора млађег од тридесет пет година.
Фото: РТВ

„Премда мањег обима, рукопис „Самодисциплина“ представља слојевито и компактно дело које промишља одређене доминантне теме наше свакодневице и доноси их читаоцима из угла припадника младе популације. Било да тематизују бег у иностранство, проблеме дефинисања сопственог идентитета, борбу за равноправност полова, тежњу ка остваривању сопствених снова и циљева, или пак нарушене породичне и љубавне односе, приче овог рукописа стају у ред прича које ствара генерација младих прозних стваралаца и њима захтевају свој простор у актуелној продукцији.“ – наводи се, између осталог, у образложењу одлуке о награђеном рукопису.

Чланови жирија книжевне награде „Ђура Ђуканов“ – Јована Копривица, Слађана Стаменковић и Драган Бабић, у својој одлуци о овогодишњем лауреату нагласили су још да „рукопис Оливере Митић даје индикације да се ради о ауторки која, иако на почетку списатељске каријере, има потенцијала за даљи развој у наредним годинама.“

Ugostiteljske usluge poskupele za 12,3 odsto

Преузмите андроид апликацију.