Почетна > Свет
Свет

Оланд: Исход рата у Украјини зависи од америчких председничких избора

„Ако Трамп буде изабран, он ће рећи, стајемо овде; шта год Руси имају могу да задрже. Рат превише кошта“, рекао је Оланд за Фајненшел тајмс. Бивши француски председник Франсоа Оланд оценио је да ће исход рата у Украјини зависити од резултата америчких председничких избора 2024. године.
Фото: Wikimedia Commons/USCapitol

„Ако Трамп буде изабран, он ће рећи, стајемо овде; шта год Руси имају могу да задрже. Рат превише кошта“, рекао је Оланд у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Према његовим речима, оно што се променило у односу на време када је био на власти је то што је облик новог геополитичког поретка постао јаснији. Са осовином Русија-Кина која се консолидује и изазива запад.

Како пише британски пословни лист, једини председник у историји Пете републике који је одлучио да не тражи други мандат, Оланд (68) након три политичке књиге и две књиге за децу, спреман је да се поново бави политиком. Тврди да жали због одлуке да се не кандидује за други мандат.

„Жалим што сам то рекао у то време. Нисам имао све елементе који су ми били потребни да донесем праву одлуку“, каже Оланд.

Према његовој оцени, Француска је у „опасној“ кризи, са недавним демонстрацијама и штрајковима. Због одлуке председника Емануела Макрона да прогура пензиону реформу која подиже старосну границу за пензију са 62 на 64 године.

„Традиционалну левицу су заробили радикали, а традиционална десница је сломљена, опасност је да социјални немири користе само крајње десничарској партији Марин Ле Пен“, сматра Оланд.

Berluskoni ponovo u bolnici

 

Преузмите андроид апликацију.