Почетна > Бизнис
Бизнис

Олакшицама државе до сопственог бизниса

Ова година донела је сјајне вести за све потенцијалне предузетнике у Србији,  јер је Пореска управа још на самом почетку 2024. најавила сијасет олакшица за оне који планирају да покрену сопствени бизнис. Кључни услов за искоришћавање тих погодности је да онај ко планира да постане предузетник нема регистровану делатност у претходних 19 месеци.
Фото: Pixabay/Mohamed_hassan

Та правила важе од почетка 2024. године, а то значи да ако неко задовољава овај услов, има прилику да као предузетник паушалац ужива у 50 процената смањења основице за плаћање доприноса до краја календарске године у којој отвори фирму.

Без обзира на то да ли му је фирма отворена на пример у јануару ове године или августу 2024. године, ова олакшица важиће му до краја 2024, односно до 31. децембра. Након тога, потенцијални предузетник прелази на олакшицу од 20 одсто у следећој години.

Порески стручњаци напомињу да је ово сјајна прилика за све који се први пут упуштају у предузетничке воде. Подсећају да, такође, уз смањење основице за плаћање доприноса, могу да конкуришу за још субвенција ове године. У једној групи су субвенције Националне службе за запошљавање (НСЗ) које се односе на покретање бизниса.

„Годинама уназад НСЗ нуди бесповратне субвенције у износу од 300.000 динара за покретање бизниса. То је добра прилика за све незапослене на бироу рада, који су спремни да прођу кроз формалну обуку за предузетништво. Главни услов је да се ништа не дугује НСЗ-у, и да се делатност не базира на трговини. Ту је и програм „Моја прва плата” који је одлична прилика за фирме које желе да укључе младе таленте у свој тим са финансијском подршком државе“ подсећа Душан Роглић, порески саветник из агенција „Роглић”.

„Министарство финансија покренуло је ове године програм бесповратих субвенција за покретање производње и развој иновативних делатности. То је добра прилика за стартапе који теже иновацијама и техолошком развоју“ додаје он.

Осим бесповратних субвенција, ту је и могућност добијања кредита од Фонда за развој са минималним каматама. Ту је и програм „Бољи начин” који субвенционира интеграцију ПОС терминала, а уз уговор са банком долази до снижење банкарске провизије за картично плаћање до 50 одсто на првих 10.000 евра – набраја он.

Sa tržišta povučeno dečje sedište za bicikle

Преузмите андроид апликацију.