Почетна > Свет
Свет

ОЛАФ оптужује Албанију за злоупотребу 33 милиона евра намењених руралним заједницама

Канцеларија Европске уније за борбу против превара (ОЛАФ) саопштила је у петак да је у Албанији злоупотребљено око 33 милиона евра намењених помоћи проблематичним руралним заједницама у тој земљи.
Фото: Unsplash/Elion Jashari

Како преноси Балкан инсајт на сајту ЕУ објављено је да је „очигледно да је новац коруптивно потрошила Национална агенција за рурални развој Албаније, која је руководила пројектом“.

ОЛАФ је саветовао Европску комисију да блокира још 112 милиона евра за следећу фазу помоћи руралном развоју у земљама кандидатима за чланство у ЕУ (ПАРД).

„После низа сложених истражних радњи, укључујући дигиталну форензичку претрагу докумената који се односе на примаоце ИПАРД II, АРДА и других привредних субјеката, ОЛАФ је открио неколико озбиљних прекршаја у фази доделе бесповратних средстава и реализације неколико пројеката“, наводи се у саопштењу.

На основу резултата истраге, ОЛАФ је препоручио Европској комисији да део финансирања Првог и Другог тендера ИПАРД II апликација у износу од 33 милиона евра прогласи као незаконит.

Industrijska proizvodnja u EU povećana za 0,6 procenata

Преузмите андроид апликацију.