Почетна > Бизнис
Бизнис

Октоберфест након две године на јесен у стандардном формату

Октоберфест биће коначно одржан ове јесени након двогодишње паузе због корона вируса, најавили су данас организатори чувеног баварског фестивала пива.
Фото: WikimediaCommons/MihaKrucz

Шеф популарне манифестације Клеменс Баумгертнер рекао да ће фестивал пива у Минхену бити одржан без икаквих пандемијских ограничења од 17. септембра до 3. октобра – Дана државности Немачке, преноси АП.

„Визн ће бити се одржан онако како је то била пракса до 2019. године“, рекао је он, користећи баварски колоквијализам за Октоберфест који се односи на велики травњак или место где се догађају прославе уз алкохол.

Октоберфест је први пут одржан 1810. године у част венчања престолонаследника Лудвига од Баварске и принцезе Терезе, а отказиван је на десетине углавном због ратова и пандемија.

Додаје се да је у годинама пре избијања коронавируса, око шест милиона људи посећивало годишње прославе, а многи од њих обучени у традиционалну баварску одећу.

Како најављују организатори, ове године биће присутно 487 пивара, ресторана, рибљих и месних роштиља, продаваца вина и других пића, а радно време биће и дуже него раније – од 9 сати до 22.30.

Кригла пива од једног литра коштаће између 12,60 и 13,80 евра ове године, што је повећање од око 15 одсто у односу на 2019, према званичној интернет страници Октоберфеста.

Типична баварска јела која се продају на Октоберфесту укључиваће специјалитете као што су „тањир за клање“ са крвавицама, џигерицом и свињским трбухом; свињско печење са хрскавом кожурицом, кнедле од хлеба и киселог купуса, кришке печеног вола или динстаног рагуа од дивљачи са домаћом пастом.

Neće biti zabrane izvoza suncokreta u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.