Почетна > Свет
Свет

Око 200 милиона Американаца на удару снежне олује

Око 200 милиона Американаца на удару је оштре зимске олује која је уочи празничног викенда изазвала најмање 12 смртних случајева.
олује
Фото: Танјуг/Neil Blake/The Grand Rapids Press via AP

Више од 1,5 милиона људи је остало без струје, а у петак су отказане хиљаде летова, преноси CNN.

Због олује је у Америци у петак отказано више од 5.700 летова, а отежани су рад и редовне операције на аеродромима широм земље.

У четвртак је отказано око 2.700 летова, а данас у првим сатима дана већ је отказно више од 1.000 летова, наводи се у саопштењу веб сајта за праћење авио саобраћаја Флајт авер.

Брзи путнички возови Амтрак отказују на десетине редовних линија због чега су десетине хиљада Американаца спречене да путују током божићних празника.

Огромна олуја се протеже од Тексаса до канадског Квебека, на територији од преко 3.200 километара.

Најснажнија временска непогода се осетила у Канади, а Онтарио и Квебек су се нашли на удару арктичке зиме уз нестанке електричне енергије у домаћинствима више стотина хиљада људи.

У већем делу земље, од Британске Колумбије до Њуфаундленда на снази су упозорења на екстремно ниске температуре и зимску олују.

Америчка Национална метеоролошка служба саопштила је да су раширене временске непогоде разлог за највећи број зимских метеоролошких упозорења икада издатих.

Одређени број смртних случајева повезаних са олујом укључивао је саобраћајне несреће и застоје на саобраћајницама у Охају где су погинула два возача.

Међутим, проблеми са саобраћајем су пријављени широм земље с обзиром на мањак располозивих возача-оператера снежних грталица и других комуналних возила за рашчишћавање снега, којих нема довољно због ниских надокнада за такве послове.

Gužve na britanskim aerodromima, zbog najavljenog štrajka graničara

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке