Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Огромне су разлике између добре и лоше везе, а ових седам је пресудно

Обратите пажњу на знакове, они ће вам све рећи.
Фото: Pexels/Pavel Danilyuk

Огромне су разлике између добре и лоше везе, а ових седам је пресудно
Шта је љубав? Да ли је то умеће, да ли је у њу потребно уложити труд и знање, или је у питању осећање у којем треба уживати?

Љубав, ма колико дивна била, морате да негујете. На њу морате да пазите и да је „заливате“ како би била здрава. Наравно, све то треба да радите заједно са својим партнером.

И зато, уколико неке ствари не функционишу, неће ни почети. Оно што је јако важно јесте да препознате разлике између добре и лоше везе. Токсичне везе не само да су то – токсичне, већ из вас извлаче све најбоље и остављају руине.

Обратите пажњу на ових седам ствари!
1. Извињења

Добра веза: Ви и ваш партнер можете отворено једно другом да кажете шта не ваља, признате грешке и наставите даље.

Лоша веза: Извињење је реткост и тешко се изговара наглас. Неки људи имају проблем с извињењима, јер могу да створе осећај рањивости, каже психолог Ен Бренан Малек. Она објашњава да чак и кад се то деси, брижљив партнер ће пре да прогута кнедлу и да каже да му је жао, него да настави да вас повређује.

2. Шта се цени

Добра веза: Углавном се фокусирате на позитивне ствари, можда некад споменете неке ствари које бисте волели да се поправе.

Лоша веза: Углавном се фокусирате на негативне ствари и константно наглашавате оно што вам смета. У срећним везама пажња је увек усмерена ка ономе што је добро. Ако сте увек фрустрирани због ствари које су лоше, можда је време да нешто промените.

3. Тишина

Добра веза: Нема много тихих тренутака или незрелих свађа. Све се решава ефикасном комуникацијом.

Лоша веза: Константно игноришете једно друго, цепидлачите и држите једно друго на танком леду. Особа коју партнер третира на овакав начин никада не зна на чему је, па чак ни да ли је партнер још увек заинтересован за њу, каже Малекова. Ово нарочито може да буде погубно за нечије самопоуздање, ако потраје.

4. Поузданост

Добра веза: Верујете да ће ваш партнер завршити све што је обећао.

Лоша веза: Нисте сигурни да ли ће одржати обећање. У токсичним везама су анксиозност и неповерење увек присутни. Не можете да верујете партнеру на реч, а то је лоше.

5. Изливи беса

Добра веза: Свађе нису учестале, а огромни изливи беса су још ређи.

Лоша веза: Затурени кључеви од кола изазивају трећи светски рат. Људима је тешко да препознају да имати другачије мишљење не значи да је неко у праву или не, каже Малекова. У токсичним везама поприлично је присутна критика.

6. Самоћа

Добра веза: У реду је ако ваш партнер оде са пријатељем на пиће, ви без икаквог проблема можете сами да проведете вече.

Лоша веза: 30 пропуштених позива, 25 порука, 15 говорних порука… Зависност у вези у једном тренутку може да постане јако опасна. Требало би да сте у стању да проводите време сами, без шизења и параноје.

7. Разговор

Добра веза: Можете да искажете своје мишљење и да размените ставове.

Лоша веза: Све држите дубоко потиснуто у себи. Страх да бисте могли да изнервирате партнера је суптилан знак да нешто није у реду. Ваш партнер је ваша друга половина, и не би требало да се плашите да му кажете како се осећате.

Da li se dijabetes dobija od slatkiša, kako uživati u praznicima bez straha od bolesti

Преузмите андроид апликацију.