Почетна > Србија
Србија

Огласило се Министарство за заштиту животне средине поводом загађења ваздуха у Србији

Важно је због заједничког циља, унапређења квалитета ваздуха, подићи свест по питању избора енергената, поручили су из Министарства
Foto: instagram/ministarstvozzs

Загађење ваздуха проузроковано повећањем ПМ 10 и ПМ 2.5 суспендованих честица, настало је радом индивидуалних ложишта и топлана снаге мање од 50 МW. Како се ових дана интензивирало коришћење ложишта у домаћинствима, апелујемо да грађани обрате пажњу на енергенте које користе, саопштило је данас Министарства за заштиту животне средине.

Узимајући у обзир да је од укупне емисије ПМ10 суспендованих честица, емисија пореклом од индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50 МW на годишњем нивоу 65%, као и да је емисија ПМ 2.5 суспендованих честица из истих извора 80%, важно је због заједничког циља – унапређења квалитета ваздуха, подићи свест по питању избора енергената, кажу из Министарства.
Тренутно загађење је, поред поменутих емитера загађујућих материја, поспешено и пољем високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом. Оно је условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова и вертикалних струјања ваздуха. Ови узроци заједно утичу на задржавање свих емитованих загађујућих материја у најнижим деловима атмосфере.

Прекорачења концентрација суспендованих честица ПМ 10 у последња два дана измерена су у Беочину, Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту, поручују из Министарства.

U Srbiji još 1.034 nova slučaja, preminulo osam osoba

 

Преузмите андроид апликацију.