Почетна > Свет
Свет

Офанзива на југу и истоку Украјине

Педесет пети дан рата у Украјини. Гранатирани су Харков, Миколајев и Лавов. Руска војска појачава нападе на исток и југ земље. Још траје битка за опкољени Маријупољ. Кијев: Почела друга фаза рата.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alexei Alexandrov

У Лавову, на западу Украјине, десила су се четири ракетна удара – три на објекте војне инфраструктуре, а један на вулканизерску радионицу. После напада дошло је до пожара, а оштећени су и околни објекти.

Гађани су циљеви недалеко од железничког чворишта у Лавову. Русија у последње време интензивно бомбардује железничку инфраструктуру како би спречила доставу западног наоружања украјинској војсци.

Руско министарство одбране саопштава да су руске трупе испалиле ракете искандер на украјинска складишта наоружања и борбене опреме и три области у којима су се груписали украјински војници.

Настављени су и напади на северни град Харков а и даље је најтеже у Маријупољу. Борбе су пресељене на југоисток града, око челичане Азовстал. У том индустријском комплексу има чак шест подземних нивоа, с бункерима, подземним склоништима и тунелима. Према тврдњама проруских снага- тамо се крију добро наоружани борци Азовског батаљона.

Са друге стране, градско веће Марјупоља тврди да се најмање хиљаду цивила кријуе у подземним склоништима испод „Азовстала“, додајући да руске снаге бацају тешке бомбе на фабрику.

Русија је најавила да ће затворити улазак и излазак из града. Руским снагама у Маријупољу помажу проруске снаге с истока Украјине и добровољци из неких западних земаља.

Кијев тврди да су Руси завршили прегруписавање снага и да појачавају нападе на исток, у правцу Доњецка, као и да је почела друга фаза рата.

Све је неизвеснији и наставак преговора Кијева и Москве.

„У току су контакти на експертском нивоу у оквиру преговарачког процеса. Нажалост, украјинска страна не показује посебну доследност. Став се често мења по усаглашеним тачкама“, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија тврди и да располаже поузданим доказима да Кијев, уз подршку бројних западних земаља, спрема ужасне провокације на православни Ускрс, са циљем да оптужи руску војску за масакр цивила.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да дијалог са руским председником Владимиром Путином стао након што су откривена, како тврди, „масовна убиства цивила“ у Украјини.

Упитан зашто није следио пример других Европљана лидера и отпутовао у Кијев, Макрон је истакао да ће то урадити када буде имао нешто конкретно да донесе.

Bajden sa saveznicima o Ukrajini i navodnim ratnim zlocinima

Преузмите андроид апликацију.