Почетна > Србија
Србија

Одузимање имовине Србима на КиМ је кршење основних правних вредности

Одузимање имовине на основу пдлуке приштинских власти о експропријацији у општинама Зубин Поток и Лепосавић представља кршење основних правних вредности, рекао је данас помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић.
Фото: Танјуг/AP/Visar Kryeziu

„Ограничење или лишавање имовине се ради у неком јавном интересу који служи свим грађанима. Овде имамо случај да људима није објашњено зашто се њихова имовина одузима“, рекао је Поповић за Тањуг.

Он наводи да одузимање ради јавног интереса о коме се прича не може да буде оправдање за експропријацију.

„Ту је требало да буду испоштовани сви могући прописи, да локална самоуправа буде обавештена, да се усклади са њеним урбанистичким и просторним планом, да људи буду обавештени о томе путем медија или трибина“, казао је Поповић.

Додао је да су приштинске власти дан након протеста одржаног 1. фебруара најавиле јавну расправу, која није одржана пре 15. јануара када је донета одлука о експропријацији.

Према његовим речима, правни лек за ову ситуацију јесте покретање тужбе, након које се доноси привремена одлука, за коју треба да прође период за жалбу да би ступила на снагу.

„У року од 12 месеци од доношења привремене одлуке коначна одлука о експропријацији ступа на снагу, тек онда је могућа накнада за одузето земљиште“, навео је Поповић.

Поповић је рекао да постоје двоструки стандарди за српско и албанско становниство и да се у том систему крше сва могућа права.

„Они када су експроприли земљиште у Призрену, Приштини и Подујеву процедура је поштована, а видимо каква је ситуација у српској средини. Нема говора о праву“, закључио је Поповић.

Napadnute i oštećene prostorije Mesnog odbora SNS, nadležni da reguju

Преузмите андроид апликацију.