Отпоран скроб утиче на тело попут растворљивих влакана, несварен пролази кроз желудац и танко црево.

Хлеб је намирница која нам обезбеђује важне хранљиве састојке, као што су угљени хидрати – главни извор енергије за тело. Богатство влакана, минерала, фолне киселине, гвожђа, витаминима Б чини хлеб неопходним за добро здравље. Свеже испечен хлеб је намирница која је саставни део свечаног ручка. Стручњаци ипак тврде да је одстајао хлеб много бољи избор. На опрезу би морале да буду особе са нестабилним нивоом шећера у крви, гастритисом.
Предности одстајалог хлеба
Одстајао хлеб није нарочито укусан, али здравији је избор од свеже печеног хлеба, тврде стручњаци. У истраживању из 2017. године, аустралијски научници су испекли бели хлеб и оставили га, недељу дана, да одстоји на различитим температурама. Потом су тестирали млевене узорке и уочили да бајате мрвице хлеба имају виши ниво отпорног скроба од свежег хлеба.
Када се цревне бактерије хране отпорним скробом, оне га претварају у масне киселине које имају вишеструку корист за наше здравље. Отпоран скроб утиче на тело попут растворљивих влакана, несварен пролази кроз желудац и танко црево, улази у дебело црево и у њему исхрањује добре бактерије. На овај начин се појачава осетљивост на инсулин и регулише ниво шећера, па се мало одстајао хлеб саветује особама које се лече од дијабетеса.
За добар шећер и здравље црева
Сличан „трик“ саветује се и при конзумацији намирница са доста скроба као што су пиринач, тестенине, кромпир. Савет стручњака је да се као и хлеб и ова јела охладе, на тај начин се природно формирају отпорни скробови.
На пример печен, па потом охлађен кромпир има 6 пута већи удео отпорних скробова него кромпир који је претходно скуван. Савет је и да због присуства отпорних скробова и банане конзумирамо док су благо зелене, не до краја зреле и жуте боје.
Поред што регулишу шећер у крви, намирнице са отпорним скробом као што су прохлађене тестенине или одстајао хлеб, позитивно утичу на здравље дебелог црева, верује се да се на овај начин чак смањује ризик од развоја колоректалног карцинома.
Нижи гликемијски индекс, више влакана
Стручњаци за исхрану саветују посебно пацијентима са нестабилним шећером одстајао, никако врућ хлеб по могућности од целог зрна, ражани, интегрални. Ове врсте хлеба имају нижи гликемијски индекс и више влакана у односу на бели хлеб.
Гликемијски индекс је вредност додељена храни на основу тога колико споро или колико брзо та храна изазива повећање нивоа глукозе у крви. Храна са нижим индексом не доводе до великог скока шећера. Савет је да се ограниче бели хлеб, хлеб од рафинисаног брашна и хлеб и пецива са високим додатком шећера.
Спречите гастритис и надимање после јела
Одстајао хлеб се саветује и зато што после печења врући квасац остаје активан у хлебу 6 до 7 сати. Када овај још топао квасац доспе у желудац он наставља да се ферментише и доводи до повећања киселости у желуцу. Због овога може да дође до проблема са гастритисом.
Када је хлеб свеж, његова унутрашњост је лепљива и могу да се створе грудвице које изазивају непријатан осећај надутости у стомаку. Ове сувише густе грудвице тело тешко вари, па је након оброка употпуњеног свежим хлебом или тестом могућа надутост, тежина, нелагода у стомаку.
Преузмите андроид апликацију.